Plénum Ústavního soudu Foto: Mediafax

Anketa: Měli by ústavní soudci přijít o přestupkovou imunitu?

Ústavní soudci možná po vzoru zákonodárců přijdou o úplnou přestupkovou imunitu. Neunikli by tak jako doposud například pokutám za rychlou jízdu autem. Navrhla to jejich bývalá kolegyně, senátorka Eliška Wagnerová (za SZ). Podobnou úpravu navíc navrhuje Kárný senát Ústavního soudu. Česká justice se proto psala poslanců ústavně právního výboru na to, zda by takovou úpravu v Poslanecké sněmovně podpořili.

Pavel Blažek (ODS)

Není to problém, který by mne nějak zvlášť zajímal. Vím ale, že někteří soudci Ústavního soudu své dopravní přestupky vyřizují jako každý jiný občan. A někteří se odvolají na imunitu. To už záleží na osobnosti každého soudce. Pokud jde o návrh Elišky Wagnerové, tak ho zatím chápu populisticky a s ohledem na to, že naše společnost musí řešit mnohem závažnější problémy, nemám mnoho chutí se k tomuto návrhu přihlásit. Nechť si potlesk davu užijí ti, co po něm touží.

Právní expert TOP 09 Martin Plíšek Foto: TOP 09
Právní expert TOP 09 Martin Plíšek Foto: TOP 09
Martin Plíšek (TOP 09) 
Nesouhlasím s přestupkovou imunitou u žádného z ústavních činitelů, u poslanců a senátorů byla již v minulosti zrušena. Případné porušení dopravních předpisu ústavním soudcem by mělo byt řešeno jako u kohokoliv jiného. Přestupková imunita ústavních soudců je nesmyslným přežitkem a měla by být zrušena.
Exministryně spravedlnosti Helena Válková Foto: archiv
Exministryně spravedlnosti Helena Válková Foto: archiv


Helena Válková (ANO)
Rozhodně bych takový návrh podpořila, pokud by byl systémově zpracovaný a stejný režim by se týkal i dalších ústavních činitelů.

 Marek Benda (ODS)
Marek Benda. Foto: archiv
Marek Benda. Foto: archiv
Upřímně, starosti paní senátorky Wagnerové bych chtěl mít. Pokládám to za zcela nepodstatný problém, kvůli kterému vůbec nestojí za to zákon o Ústavním soudu otvírat.

Jan Chvojka (ČSSD)

Domnívám se, že přestupková imunita není u soudců Ústavního soudu z ústavně-právního hlediska nezbytná. Případný návrh na její omezení či zrušení tedy podporuji.

(epa)