Knihu Daniely Kovářové křtili předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, herečka Kateřina Brožová a sama autorka, advokátka Daniela Kovářová Archivní foto: Petr Stříbrný

Daniela Kovářová představila Smrt v justičním paláci, Městský soud v Praze si o vraždy přímo říká

Nový předseda Městského soudu v Praze jde poprvé do práce a přemýšlí, že je třeba zbavit se nepohodlných kolegů, kteří tam zůstali po předchozím předsedovi soudu. Po této větě bylo jasné, že advokátka, spisovatelka a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová má českou justici opravdu dobře přečtenou. Větu pronesla na úvod představení svého nového detektivního románu Smrt v justičním paláci v úterý v pražském Neoluxoru, když naznačovala děj knihy.

Scéna dokonale odpovídá pravidelně se opakující situaci na ministerstvu spravedlnosti a ve státním zastupitelství, avšak s jedním rozdílem: na ministerstvu a ve státním zastupitelství se zatím ještě nevraždí. Příběh Daniela Kovářová navíc zasadila do prostředí soudu, konkrétně Městského soudu v Praze.

Libor Vávra poslouchá čtení Daniely Kovářové Foto: Petr Stříbrný
Libor Vávra poslouchá čtení Daniely Kovářové Foto: Petr Stříbrný

Když totiž nový předseda Městského soudu v Praze dorazí na pracoviště, je u soudu nahlášena bomba. Předseda nechá budovu vyklidit, ale poté, co se zaměstnanci vrátí do kanceláří, v jedné z nich visí oběšený soudce.

Není to samozřejmě jediná mrtvola v knize, kde autorka používá reálie Městského soudu v Praze, co se týče budovy, jednotlivých funkcionářů nebo třeba ředitelky správy soudu. Podle Daniely Kovářové je celý komplex budov Městského soudu v Praze tak tajemné místo, že si přímo říká o to, aby se tam odehrávaly vraždy.

Daniela Kovářová je kromě advokátky i zkušenou spisovatelkou Foto: Petr Stříbrný
Daniela Kovářová je kromě advokátky i zkušenou spisovatelkou Foto: Petr Stříbrný

Právě proto se jedním z kmotrů knihy stal skutečný předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, který před hosty nabitým knihkupectvím učinil veřejné prohlášení, že reálie opravdu neodpovídají kolegům a vůbec žádným zaměstnancům Městského soudu v Praze. „Když jsem knihu dočetl, bylo pro mě úlevou, že vystupující postavy opravdu nemají nic společného s kolegy, řekl Libor Vávra. Aby ne – v takovém případě by mu šlo o život.

Podle Daniely Kovářové i Libora Vávry je v knize jediná osoba, která má reálnou předlohu, a tou je advokát. Tento advokát, který byl na autogramiádě přítomen, si podle Kovářové dokonce řekl o negativní roli, kterou v knize dostal a odpovídá jeho negativním vlastnostem, což potvrdil Libor Vávra s tím, že dotyčný přítomný negativní advokát je jeho spolužák.

Protože na akci byl přítomen téměř každý, kdo v Praze mezi soudci, advokáty a právními profesionály něco znamená, nebylo dost dobře možné tuto konspiraci rozkrýt.

Smrt v justičním paláci je už desátá kniha Daniely Kovářové. Druhým kmotrem respektive kmotrou byla herečka Kateřina Brožová. „Erotické scény jsou tam taky,“ vzkázala Daniela Kovářová těm, kteří je v jejích knihách vyhledávají.

Irena Válová