Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by se měl Chvojka zaměřit na sociální napětí a na výkup vepřína. Foto: Facebook

Hermanovo přijetí dalajlamy ohrozilo listopadové jednání Sobotky s čínským premiérem

Za prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které bylo reakcí na přijetí dalajlamy ministrem kultury Danielem Hermannem ve středu na Ministerstvu kultury ČR, může být chystaná cesta premiéra Bohuslava Sobotky na setkání 16 premiérů střední a východní Evropy s čínským premiérem, která se uskuteční 5. a 6. listopadu v lotyšské Rize. Jak zjistila Česká justice, součástí této cesty má být i bilaterální jednání mezi Sobotkou a čínským premiérem Li Kche-čchiangem, jehož výsledkem má být podpis memoranda, které prohlubuje vztahy a spolupráci mezi ČR a Čínou.

Materiál s názvem „Plán bilaterální spolupráce mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky v rámci iniciativy Pásmo a Stezka“, jehož text má Česká justice k dispozici, obsahuje priority spolupráce na další období v oblastech jako např. infrastruktura, investice, průmysl a obchod, kultura a sport. „Obě strany zdůrazňují tradiční přátelství, dlouhodobé vztahy a plodnou spolupráci v různých oblastech,“ píše se v jednom z úvodních bodů tohoto dokumentu.  Podrobnosti čtěte na Ekonomickém deníku.

Dokument konkretizuje spolupráci mezi ČR a Čínou mj. například v oblasti energetiky, těžby uhlí, využívání nových technologií, ale i v oblastech jako je bankovnictví, výměna mezi vysokými školami či ve zdravotnictví. Podpis tohoto materiálu, ale i samotné bilaterální jednání českého premiéra s čínským premiérem, by – bez zmíněné reakce českých nejvyšších ústavních činitelů – bylo podle informací České justice ohroženo.

Jako hlavní výstup setkání premiérů platformy 16+1 je připravován dokument Rižské směrnice, které v návaznosti na dokumenty z předchozích setkání  premiérů 16+1 v Bukurešti (Bukurešťské směrnice) vytyčí hlavní směry spolupráce, včetně konkrétních projektů na rok 2017.

Česká delegace se bude skládat ze sedmi členů a šesti členů doprovodu.

(epa)