Komisařka EK Věra Jourová Foto: archiv KDU-ČSL

Jourová požádala vládu o podporu evropskému žalobce, měl by pracovat na „velkých věcech“

Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová požádala na dnešním setkání s českou vládou o další podporu pro svůj návrh vzniku instituce evropského prokurátora. Smyslem úřadu evropského prokurátora podle Jourové je, aby pracoval na „velkých věcech, které nemůže dělat stát“. Podle prvních odhadů Evropské komise by úřad měl za plného fungování stát asi 26 milionů eur (asi 702 milionů korun) ročně.

Ve Strakově akademii hovořila politička, která ve funkci působí právě dva roky, i o přípravě evropské legislativy na příští rok. Před novináři zdůraznila, že v plánu evropské legislativy drží linii střídmosti. Oproti předchozímu období předkládá o 80 procent méně návrhů.

„Připravujeme jen zásadní věci, které trápí celou Evropu,“ uvedla. Kvůli rozsáhlé evropské legislativě čelí unie kritice národních států.

Ministry dnes Jourová informovala také o své roli v dění kolem automobilového koncernu Volkswagen a jeho emisního skandálu a o aktuálních jednáních Bruselu a Kanady o dohodě o volném trhu CETA, kterou zabrzdil nesouhlas Valonska.

(čtk)