Profesorka Helena Válková Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Kdo nahradí Jermanovou ve vedení sněmovny? Favority jsou Válková nebo Vondráček

Hejtmankou Středočeského kraje bude Jaroslava Jermanová z vítězného ANO. Ta dosud působila jako první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Kdo ji ve funkci nahradí? Podle informací České justice jsou největšími favority členové ústavně právního výboru Helena Válková a Radek Vondráček.

Jermanová se chystá opustit svůj post místopředsedkyně po konání ustavujícího zastupitelstva. To bude nejpozději 5. listopadu, pokud se nikdo proti výsledkům voleb neodvolá. Pokud odvolá, tak až 25. listopadu. Místopředsedy sněmovny jsou nyní kromě Jermanové Vojtěch Filip z KSČM, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých.

Kroměřížský právník Radek Vondráček byl lídrem hnutí ANO ve Zlínském kraji Foto: Facebook
Kroměřížský právník Radek Vondráček byl lídrem hnutí ANO ve Zlínském kraji Foto: Facebook

Schůze Poslanecké sněmovny začíná již v úterý a před jejím zahájením se sejde poslanecký klub hnutí ANO. Právě na něm by se mohlo hlasovat o tom, kdo Jermanovou vystřídá. Nejvíce se v kuloárech hovoří o exministryni Heleně Válkové, která se po úspěchu v prvním kole Senátních voleb nakonec do horní komory nedostala. Padá ale i jméno advokáta Radka Vondráčka. „Byla by to pro mě pocta, ale tuto funkci může v rámci hnutí ANO vykonávat více lidí a já je ráda podpořím. Každopádně jsem pro to, pokud by se volilo v rámci poslaneckého klubu, aby proběhla tajná volba,“ řekla Válková České justici.
Vondráček se k tomu, že by se mohl stát místopředsedou sněmovny, vyjadřovat před zítřejší schůzí poslaneckého klubu odmítl. To, že se o jeho jméně mluví, nicméně nepopřel. V úvahu by přicházelo ještě jméno Radky Maxové, současné místopředsedkyně hnutí ANO.

Profesorka trestního práva Válková, kterou před druhým kolem podpořila i ČSSD, byla z výsledku voleb do Senátu zklamaná. Novinářům řekla, že by byla dobrou senátorkou a posilou pro horní komoru. Vyzdvihla, že je zkušená politička, která umí zvládnout legislativní procesy a pozměňovací návrhy si píše sama.

Eva Paseková