Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Poslanci posunuli insolvenční novelu do závěrečného čtení, za nepravdivý návrh by mohlo hrozit až 8 let

Sněmovna posunula do závěrečného schvalování novelu, která má omezit šikanózní insolvenční návrhy a podvodné oddlužovací firmy. Poslanci budou rozhodovat i o úpravě, podle níž by podání nepravdivého insolvenčního návrhu bylo novým trestným činem až s osmiletou sazbou vězení. V dnešním druhém čtení předlohy ji podal Jaroslav Borka (KSČM). O sněmovní podobě vládní novely by měla dolní komora rozhodovat v listopadu.

Borka poukazuje na to, že nepravdivý insolvenční návrh může ochromit činnost firmy a poškodit její podnikání. „Obrana je sice možná, avšak zdlouhavá,“ tvrdí. Poslanec zmiňuje žaloby na ochranu dobré pověsti a o náhradě škody. Zavedení nového trestného činu by podle něho mohlo mít odstrašující účinky. Ústavně-právní výbor ale už dřív Borkův návrh nepodpořil.

Čtěte také: Poslanci „omylem“ přijali změnu insolvenčního zákona, která jde proti vládní verzi

Výbor naopak doporučil upravit přidělování případů jednotlivým insolvenčním správcům soudy. Změny v přidělování obsahuje i pozměňovací návrh, který dnes podala Helena Válková (ANO). Právní výbor chce taky zamezit vyhlášení úpadku u firem, které mají předpoklady dluhy v určité době uhradit samy. Z novely by navíc mohlo zmizet ustanovení, podle kterého by věřitel dokládal pohledávku mimo jiné písemným uznáním dlužníka s ověřeným podpisem.

Sociální výbor navrhl rozšířit okruh subjektů, které mohou za dlužníka návrh na oddlužení nebo insolvenční návrh sepsat a podat. Vedle advokátů, notářů, insolvenčních správců a osob akreditovaných ministerstvem spravedlnosti pro služby v oddlužení by to měly být výslovně i akreditované neziskové organizace. Odbornou způsobilost k sepsání a podání návrhu na oddlužení by podle úpravy výboru měly i registrované služby sociálního poradenství.

Vládní předloha má více více chránit adresáty šikanózních insolvenčních návrhů, tedy těch, jejichž cílem bývá vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst. Soud by napříště mohl rozhodnout, že podezřelé návrhy v první fázi řízení nezveřejní v insolvenčním rejstříku. Soudci budou mít týden na jejich posouzení. Navrhovatelé by taky museli skládat zálohy na náklady insolvenčního řízení.

Vládní novela má nad správci posílit dohled, provozovny například budou muset mít otevřeno nejméně čtyři hodiny v týdnu. Zpřísní se taky podmínky pro změnu insolvenčního správce. Při hlasování se nebude zohledňovat jen výše pohledávek, ale taky počet věřitelů.

(čtk)