Jednání u soudu bylo odloženo Ilustrační foto: archiv

Případ šikany na univerzitě: Ostravský soud bude čekat na rozhodnutí Městského soudu v Praze

Okresní soud v Ostravě odročil  na neurčito jednání v případu žaloby na Vysokou školu báňskou v Ostravě kvůli teroru na pracovišti z důvodu věku. Podle VŠB soud jednání přeruší. Někdejší odborná asistentka katedry tak může čekat na rozsudek celá léta. Případ se dostal do centra zájmu po vítězství rektora školy  a budoucího hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO11) ve volbách.

Podle informací České justice bylo datum nařízeného jednání  před soudem 18. října 2016 klíčové nejen pro žalobkyni, která žádá satisfakci, ale také pro další zaměstnance Vysoké školy báňské, kteří v prostředí popisovaném ve zprávě veřejné ochránkyně práv i v záznamu o kontrole Úřadu inspekce práce, setrvávají. Jak vyplývá ze zprávy veřejné ochránkyně, šikanózní zacházení se ve škole rozšířilo i na ty, kteří měli odvahu zastat se kolegyně, která čelila teroru na pracovišti.

O případu  Česká justice opakovaně informovala.

Klíčovým se ovšem případ stal i pro ta média, která v případě diskriminačního zacházení na pracovišti původně demonstrovala nezájem. Poté, co rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák za ANO 2011 zvítězil v krajských volbách a začal připravovat koalici s ODS a KDU –ČSL, dostavila se na jednání soudu 18. října například  Česká televize.

Podle Vysoké školy báňské je případ ojedinělý

Šikana a mobing na stavební fakultě VŠB se totiž podle oficiálních zpráv odehrávala od roku 2013, přičemž rektorem a autoritou Vysoké školy báňské je od roku 2010 právě prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., který míří do funkce hejtmana Moravskoslezského kraje.

Jak vyplývá z vyjádření mluvčí Vysoké školy báňské Kláry Janouškové, je takový zájem lichý. Na dotaz, zda rektor Ivo Vondrák tento případ řešil, mluvčí pro Českou justici uvedla: „Ze zákona pracovně právní vztahy jsou v rukou děkana fakulty, který také zodpovídá za všechny vzniklé problémy. Takových pracovišť je na vysoké škole více než 100, na kterých pracuje více než dva půl tisíce zaměstnanců. Domnělá diskriminace se měla odehrát na jednom z nich, tedy Fakultě stavební. A je to v daný okamžik ojedinělý případ, který chceme a musíme dořešit.“

Soud řízení přeruší, předpokládá škola

Spokojen s výsledkem jednání dne 18. října nakonec nemůže být nikdo. Nařízené jednání před Okresním soudem v Ostravě soud nezrušil, nýbrž odročil na neurčito. Vysoká škola báňská případ zatím nedořeší, ač říká, že chce a musí, žalobkyně může na výsledek a eventuální satisfakci čekat léta.

Na dotaz, jaký je výsledek jednání Okresního soudu v Ostravě, Klára Janoušková uvedla „Jednání bylo odročeno na neurčito. Soud vyžaduje spis Městského soudu v Praze ve věci rozhodnutí Ministerstva práce a sociálních věci. Pak bude rozhodovat o přerušení řízení. Předpokládáme, že návrhu na přerušení řízení vyhoví. MPSV rozhodlo, že odvolání proti rozhodnutí inspektorátu je opožděné. Protože není, což je předmětem řízení pražského soudu, je potřeba nejprve rozsoudit tuto otázku. Na ní závisí výsledek řízení ostravského, proto soud řízení přeruší a vyčká závěru Městského soudu v Praze. Je totiž pravomocným správním rozhodnutím vázán,“ vysvětlila mluvčí univerzity právní stránku věci.

Podle slov Kláry Janouškové v případu nehraje roli, že v žalobě podle diskriminačního zákona je důkazní břemeno na Vysoké škole báňské. Na dotaz, jak se instituce připravovala na soud, kde je důkazní břemeno na VŠB, neboť jde o žalobu dle antidiskriminačního zákona, uvedla: „Individuálně pečlivě jako na každou jinou při; věnujeme maximální pozornost každému vedenému sporu bez ohledu na rozložení důkazního břemene.“

Irena Válová