Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Soudce Novotný není vyloučený z projednávání kauzy Zadeh

Předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Novotný bude pokračovat v případu miliardových daňových škod. Obžalovaný podnikatel Sharam Abdullah Zadeh podal námitku na podjatost, soudní senát ji ale zamítl. Krajský soud dnes pokračoval v projednávání případu.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Jak soudce v odůvodnění rozhodnutí o podjatosti uvedl, do podání obžaloby obžalovaného neznal a nemá s ním, ani s lidmi kolem něj, nic společného. Uvedl, že většina námitek má vytvořit konstrukci pro zdání, že je proti Zadehovi postupováno protiprávně. Podle Novotného jde o manipulaci s fakty.

Zadeh v námitce, kterou četl několik jednacích dní, zpochybnil i přidělování soudců. Uvedl, že v den, kdy soudce dostal přidělený jeho případ, k soudu dorazily dva případy. Oba podle něj dostal soudce Novotný, ač mělo zafungovat takzvané kolečko mezi senáty, v němž se střídají. Jak dnes předseda senátu vysvětlil, u soudu funguje více mechanismů k přidělování případů. Rozlišují se spisy vazební a nevazební, také například rozsah spisu nebo specializace senátu. Je proto možné, že jeden senát dostane i několik spisů, které přijdou po sobě.

Advokáti některých obžalovaných už v minulosti poukazovali na domnělou podjatost Novotného. Senát je ale zamítl. Zadeh také už dříve podal trestní oznámení na soudce Novotného, další chystá. U ministerstva spravedlnosti také podal podnět k zahájení kárného řízení.

Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli podnikatelé Petr Moštěk a Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Žalobce Aleš Sosík to odmítl.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát okrádali na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

(čtk)