ÚS dal advokátce šanci na vyšší náhradu za nezákonné stíhání, stát má zohlednit duševní újmu

Ústavní soud dal advokátce Svatavě Horákové, která působí v Moravskoslezském kraji, šanci na vyšší náhradu újmy způsobené nezákonným stíháním. Její spor se státem vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Zdůraznil, že stát musí v podobných případech odčinit veškeré duševní útrapy poškozeného a že soudy měly zohlednit individuální okolnosti namísto paušálních tabulek a výpočtových algoritmů. Původně advokátka vysoudila 111.000 korun.

Horáková šest let čelila stíhání pro křivou výpověď v případu muže, jenž se před Okresním soudem v Novém Jičíně zpovídal z vydírání. Nakonec byla po zásazích Nejvyššího soudu zproštěna obžaloby. Mezitím ji však justice dvakrát pravomocně potrestala podmínkou a zakázala jí výkon advokacie na dva roky.

Zákaz na Horákovou dopadl v plném rozsahu. „Dvakrát rozpustila svou advokátní kancelář, zbavila se veškeré klientely,“ popsal ústavní soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Podle advokátčiny stížnosti stát nepřiměřeně dlouhým a nezákonným stíháním porušil její práva. Proto se po definitivním zproštění obžaloby domáhala zadostiučinění. Konkrétně žádala 1,2 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy a 150.000 korun jako náhradu za nesprávný úřední postup.

Obvodní soud pro Prahu 2 ženě přiznal jen 300.000 korun jako náhradu za nemateriální újmu a 49.000 Kč za průtahy v řízení, ve zbytku žalobu zamítl. Městský soud v Praze pak odškodnění za nemajetkovou újmu ještě výrazně snížil. Žena tak vysoudila 111.000 korun, kromě toho ještě ministerstvo vyplatilo dobrovolně 50.000 korun.

Horáková v ústavní stížnosti uvedla, že soudy dostatečně nezohlednily ztrátu prestiže, dobrého jména i klientely, což nyní potvrdil také Ústavní soud. Dnešního vyhlášení nálezu se advokátka nezúčastnila.

(čtk)