Profese realitního makléře podle návrhu zákona nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná Foto: archiv

Vládní legislativci: MMR musí zákon o realitním zprostředkovávání přepracovat

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude muset propojit návrh nového zákona o realitním zprostředkovávání s občanským zákoníkem. Doporučila mu to Legislativní rada vlády. Novináře o tom informoval její předseda a ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Zákon si klade za cíl posílit ochranu spotřebitelů a zvýšení úrovně služeb v oblasti realit, zejména při koupi, prodeji či pronájmu domu či bytu. Měl by zabránit tomu, aby se na realitním trhu pohybovali neprofesionální zprostředkovatelé bez potřebné odborné způsobilosti, kteří by v řadě případů své klienty poškozovali. Česká justice již o návrhu podrobně informovala.

Nově by zprostředkovatelé podle navrhovaného zákona museli mít potřebné vzdělání kombinované případně s praxí nebo zkouškou. Museli by být povinně pojištěni. Předloha má zavést nutnost písemné smlouvy o realitním zprostředkování, která by musela povinně obsahovat i informace o případných závadách nemovitostí, případně informace o tom, zda realitní zprostředkovatel vybírá provizi i od druhé strany než jen od klienta.

Povinnou přílohou smlouvy bude podle předlohy také výpis z veřejného seznamu, zejména list vlastnictví z katastru nemovitostí. Klientovi zároveň musí být poskytnut dostatečný časový prostor, aby se mohl s obsahem smlouvy seznámit. Pokud by realitní zprostředkovatel některé povinnosti nedodržel, klient by za jeho služby platit nemusel.

Rada měla na programu také návrh zákona o náhradě škody v oblasti hospodářské soutěže, který vychází z unijní směrnice, a bude tak podle Dienstbiera doporučen vládě ke schválení. Cílem je jednotně stanovit pravidla nezbytná k zajištění toho, aby účastníci soutěže, kterým byla způsobena škoda v důsledku porušení soutěžních pravidel, mohli účinněji uplatňovat své soukromoprávní škodní nároky žalobami v občanském soudním řízení. Normu předložil antimonopolní úřad.

(čtk)