Problém podle Babiše je, že evropští politici trvají na přijímání a přerozdělování přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí EU. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Vládní legislativci podle Babiše fungují skandálně, Dienstbierovy resorty by zrušil

Agendu Legislativní rady vlády by klidně mohlo dělat Ministerstvo spravedlnosti a resort pro lidská práva a menšiny je zbytečný. Tak dnes v Hospodářských novinách ministr financí Andrej Babiš zkritizoval úřady, které vede Jiří Dienstbier z ČSSD. Podle Babiše LRV zbytečně zdržuje přijímání zákonů. „Určitě bych odpolitizoval Legislativní radu vlády, protože je skandální, jak funguje,“ avizuje Babiš.

Není to první atak hnutí ANO na Legislativní radu vlády. Už ministr spravedlnosti Robert Pelikán se dříve zmínil, že Legislativní rada vlády je neefektivní a v poslední době se na jednání vedou dlouhé akademické debaty.

„Dienstbierův ministerský post je určitě zbytečný a jeho agendu může dělat ministerstvo spravedlnosti. Pan Dienstbier dostal tento post pravděpodobně za odměnu za podporu předsedy Sobotky v rámci lánského puče organizovaného Haškem,“ řekl Babiš o činnosti LRV s tím, že ho dopálilo, že Dienstbier žádá od Nového roku do svých resortů další místa.

Právě zákony z dílny Ministerstva financí a spravedlnosti v Dienstbierově legislativní radě často narážejí. Například návrh zákona o státním zastupitelství byl Pelikánovi vrácen k dopracování. „Legislativní rada spoustu věcí brzdí, například v těchto dnech jsem se ptal, kde je zákon o kontrole, a on tam leží už od května. Pan premiér nám dá příkaz, abychom udělali změny rozpočtu z titulu evropských fondů, a předseda legislativní rady Jiří Dienstbier to blokuje. To je jedna z největších brzd, společně se sněmovnou, proč v přijímání zákonů nepostupujeme rychleji,“ uvedl Babiš v HN.

Kritiku svého resortu pro lidská práva  a menšiny i legislativní rady vlády Dienstbier odmítá. „Tam sedí téměř 30 expertů z právnických fakult, posuzují návrhy externě, nezávisle. Když se předloží návrh do vlády, běží standardní dvouměsíční lhůta, což zřejmě Babiš stále nezná. A pokud je poté návrh vrácen, je to jen jeho mizernou kvalitou. Pokud si tedy stěžuje, je to jen na kvalitu své práce,“ řekl ministr. Podobně se vyjádřil už dříve v rozhovoru pro Českou justici. 

Debaty na LRV například o návrzích Ministerstva spravedlnosti by podle Dienstbiera byly kratší, kdyby normy, které jsou předkládány, byly lépe připraveny. „Není doopravdy běžné, abychom některé normy přerušovali dvakrát a projednali je až na třetí pokus. To je pouze benevolence ze strany legislativní rady vůči předkladateli. Pro nás by bylo jednodušší, kdyby legislativní rada hned napoprvé nedala doporučení vládě schválit daný návrh zákona, a pak ať si s tím předkladatel naloží, jak myslí. Ty dlouhé debaty jsou dány kvalitou legislativních předloh,“ brání ministr vládní legislativce.

(epa)