Wilders se podle prokuratury provinil v březnu 2014 Foto: Facebook

Wilders se hájí svobodou slova, k soudu prý nepůjde

Nizozemský poslanec Geert Wilders, který čelí obvinění z diskriminace a podněcování k nenávisti kvůli výroků vůči marockým přistěhovalcům, dnes prohlásil, že se nezúčastní pondělního soudu. Šéf krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) tvrdí, že kauza je politicky motivovaná. Informují o tom světové agentury.

„V pondělí začíná proces proti svobodě slova. Proti politikovi, který říká to, co politicky korektní elita nechce slyšet,“ uvedl Wilders v prohlášení. A dodal, že jako politik má povinnost mluvit o problémech ve své zemi. Neřekl prý „nic špatného“.

Wilders se podle prokuratury provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně,“ skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. „Postarám se o to,“ slíbil šéf PVV.

Wilders už v roce 2011 čelil podobnému obvinění za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl zproštěn obžaloby.

V novém soudním procesu, jehož začátek se plánuje na pondělí 31. října, hrozí Wildersovi pokuta až 7400 eur (asi 200.000 korun) a až dva roky vězení.

„Je to travesti show,“ řekl o procesu Wilders, podle něhož si méně Maročanů v zemi přejí miliony nizozemských občanů. Dodal, že pokud bude trestné o těchto věcech mluvit, pak už Nizozemsko není svobodnou zemí, ale diktaturou.

Wilders též obvinil justici z dvojího metru, když argumentoval výrokem premiéra Marka Rutteho. Ten podle serveru Politico v září v televizním rozhovoru řekl, že Turci, kteří napadli novináře v Rotterdamu, by měli „vypadnout ze země“. „Moje první reakce by byla: Jděte pryč. Jděte zpátky do Turecka. ´Pleur op´ bych řekl v haagském dialektu,“ reagoval Rutte na video s napadením novinářů, které mu pustil redaktor. Výraz „Pleur op“ server Politico přeložil jako vulgární „fuck off“. Rutte se později hájil, že jen říkal, co by podle něj řekli ostatní, a že výrok nevyjadřuje pozici vlády.

(čtk)