Advokátka Klára Samková Foto: archiv

Policie i ČAK odložili případ Samkové, která přirovnala islám k nacismu

Policie odložila případ advokátky Kláry Samkové, která v květnu na semináři v Poslanecké sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Její výroky byly podle zdůvodnění v mezích svobody projevu. Informoval o tom zpravodajský web Českého rozhlasu. Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali tehdy označil vystoupení právničky za urážku islámu a společně s dalšími diplomaty opustil na protest seminář. Výroky se zabývali žalobci, kteří případ postoupili policii, i Česká advokátní kancelář.

Samková na semináři podle médií řekla, že islám je „státní zločinnou a zločineckou ideologií“ a je třeba s ním naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření.

„Policejní orgán věc po shromáždění všech podkladů odložil. Státní zástupkyně, která případ dozorovala, rozhodnutí policie přezkoumala a akceptovala,“ řekl rozhlasovému webu Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Výroky Samkové byly v mezích svobody projevu, dodal žalobce.

Také kontrolní rada České advokátní komory odložila podnět tajemníka této profesní organizace Ladislava Kryma, podle něhož mohla Samková svým vystoupením porušit etický kodex o chování advokáta. Kontrolní rada údajně tajemníkovi vyčítá, že odkázal jen na novinové články a nepředložil přesné znění projevu, který Samková ve Sněmovně přednesla. Tajemník s verdiktem nesouhlasí a rozhodl se podat nový podnět, řekla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Samková je s výsledkem spokojená. „Na druhou stranu nemohu přehlédnout, že i to rozhodnutí se opíralo v podstatě o nedokonalost samotného podání a vůbec nerozebíralo můj projev. Byl to tedy formalistickým způsobem zakončený proces,“ uvedla advokátka.

Policie prověřovala také červnové vystoupení Samkové před tureckým velvyslanectvím v Praze, kde třikrát proklela tureckého velvyslance. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny,“ pohrozila. Samková je podezřelá, že se tímto chováním dopustila přestupku proti občanskému soužití a zároveň porušila zákon o advokacii. Tuto záležitost proto státní zastupitelství postoupilo k dořešení právě České advokátní komoře, podle Chaloupkové nebylo řízení v této věci ještě ukončeno.

(čtk)