Rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti ministerstvo vzdalo Foto: archiv

Předsedkyně soudu reagovala na dopis Babiše kvůli chátrající věznici, odmítá nekonstruktivní přístup

Situace kolem chátrající věznice v Uherském Hradišti se dále komplikuje. Ministr financí Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (oba ANO) tento týden oficiálním dopisem vyzvali předsedkyni místního okresního soudu Hanu Kurfiřtovou k dodržování memoranda, které má zajistit převod budovy na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). V odpovědi, kterou má Česká justice k dispozici, Kurfiřtová trvá na zapracování svých připomínek do textu memoranda.

Podle ministra Roberta Pelikána (ANO) oprava objektu přesahuje možnosti resortu. Náklady jsou odhadovány ve stamilionech korun, mluví se o částkách od 300 milionů až po miliardu. Předsedkyně soudu Hana Kurfiřtová s názorem Pelikána nesouhlasí. Po příslibu opravy věznice a jejího využití i pro soud by však souhlasila s převodem areálu na ÚZSVM. Do memoranda však chce zapracovat několik požadavků.

Ministr financí Andrej Babiš ve středu oznámil, že zaslal Kurfiřtové dopis, ve kterém jí vyzývá k dodržování memoranda a k předání areálu na ÚZSVM. „Její požadavky ohrožují naplnění cíle, což je záchrana této významné kulturní památky. Pokud kvůli paní předsedkyni padne možná poslední šance na obnovu tohoto unikátního areálu a ten bude chátrat stejně jako v posledních 25 letech, je to pouze její zodpovědnost,“ uvedl Babiš.

Pelikán chce urychlený převod

Ani Pelikán s požadavky Kurfiřtové nesouhlasí. „Areál by měl být urychleně převeden na ÚZSVM, aby se mohlo začít s pracemi na jeho záchraně,“ dodal ministr. „Jsme připraveni okamžitě po převodu areálu na náš úřad zadat příslušnou studii, která bude řešit jak umístění Muzea totality, tak i  optimalizaci rozmístění státních institucí v Uherském Hradišti, a to včetně nákladů. Cílem je záchrana unikátního areálu stejně jako efektivní rozmístění státních úřadů ve městě“, doplnila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Ministr financí Andrej Babiš Foto: Facebook
Ministr financí Andrej Babiš Foto: Facebook

Podle ministerstva spravedlnosti předsedkyně okresního soudu požaduje do zápisu zapracovat podmínky, které jdou nejen nad rámec memoranda, které předsedkyně vlastnoručně podepsala, ale dokonce jsou s ním v přímém rozporu.

Čtěte také: Spor o věznici v Uherském Hradišti se vyostřuje. Předsedkyně okresního soudu se brání plánům Pelikána

Kurfiřtová Babišovi odpověděla, že je coby předsedkyně soudu z pohledu řádného hospodaření s majetkem státu, potřebného a využitelného v případě bývalé věznice okresním soudem v symbióze s plánovaným Památníkem povinna setrvat na důvodech potřebnosti bývalé věznice pro soud a to nejen kvůli umístění jeho spisového materiálu a soudních úschov soudu, ale též kvůli využití prostorových kapacit bývalé věznice pro dislokaci stávajícího sídla soudu. „Tyto důvody jsou, a budou, přihlížeje k výsledkům objemové studie z roku 2012, stále aktuální a jednoznačně májí oporu v ust. § 19a zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích (dále jen „zákon“), podle kterého je Zápis na bázi dohody s ÚZSVM uzavírán,“ uvedla.

Nekonstruktivní přístup?

Předsedkyně soudu dále uvádí, že jednání za účelem naplnění memoranda probíhala jak mezi zástupci majetkového úřadu, tak i ministerstvem spravedlnosti od počátku září a není tedy možné hodnotit přístup soudu a předsedkyně samotné jako „nekonstruktivní“. „Za nemožné a dokonce v rozporu s ust. § 19a zákona považuji postup, který bude vyhovovat pouze zájmu přejímajícího, tj. ÚZSVM, a zcela budou opomenuty zájmy – potřeby toho, kdo majetek předává, tj. našeho soudu. Proto s plným důrazem trvám na důvodech potřebnosti bývalé věznice pro soud. Tyto mě vedou k předání majetku státu na ÚZSVM za účelem naplňování závěrů Memoranda za podmínky ve smyslu ust. § 19a zákona, že potřebost bývalé věznice pro soud bude respektována a naplněna. A tyto nejsou v kolizi s účelem Memoranda, jehož naplňování rovněž sledují. Proto v předávání majetku státu na bázi dohody podle § 19a zákona s ÚZSVM je možné pokračovat,“ uvedla předsedkyně.

Závěrem se Kurfiřtová ohradila vůči Babišovu tvrzení, že svým přístupem „způsobí další chátrání areálu a zmaří šanci na jeho smysluplné a důstojné využití“. V této souvislosti nelze  podle předsedkyně přehlédnout, že zástupci uvažovaného Památníku – Muzea totality doposud nesdělili konkrétní prostorové požadavky, a není ani naformulována otázka zpracování potřebné studie využitelnosti a nákladovosti areálu věznice, resp. soud jakožto spolutvůrce Memoranda opačnými informacemi nedisponuje, a to ani od styčné osoby v dané věci – koordinátora z ÚZSVM, případně koordinátora z Ministerstva kultury ČR.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se ale stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně.

Memorandum na začátku září podepsali kromě předsedkyně okresního soudu také ministři financí, spravedlnosti a kultury, generální ředitelka ÚZSVM, hejtman Zlínského kraje a starosta Uherského Hradiště. V diskuzi o záchranu objektu se angažuje mimo jiné i senátor Ivo Valenta.

Eva Paseková