Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp Foto: MSp

Projednávání novely OSŘ na vládě brzdí spor nad elektronickým generátorem, přiznal Pelikán

Zřejmě nejspornější novinkou, kterou má zavést nejnovější novela občanského soudního řádu, má být rozdělování sporů soudcům nikoliv podle nynějšího postupného „kolečka“ daného rozvrhem práce, ale automatickým generátorem. Právě kvůli tomuto bodu vláda projednávání novely na minulém jednání přerušila. „Já si za ním stojím a jsem přesvědčen, že ho potřebujeme,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) České justici.

Novela přináší řadu dílčích změn občanského soudního řádu, zákona o zvláštních řízeních soudních a některých dalších předpisů. Má odstranit nedostatky, které se objevují v praxi. Podle předkládajícího ministerstva spravedlnosti návrh reaguje na podněty, které úřad loni obdržel od soudů, profesních komor i veřejnosti.  Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministryně sociálních věcí Michaela Marksová shodně požadují možnost podat dovolání proti nařízení nebo prodloužení ústavní výchovy dítěte. „Skutečným důvodem, proč bylo schvalování přerušeno, je elektronický generátor přidělování věcí,“ přiznal ale Pelikán.

Podle informací České justice elektronickému generátoru vyslovila nesouhlasné stanovisko legislativní rada vlády vedená ještě Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Podle Pelikána bude debata pokračovat na příští schůzi kabinetu.

O elektronickém generátoru čtěte zde: Pelikán navrhuje zavést náhodný generátor přidělování věcí soudcům

Ministerstvo v návrhu k elektronickému generátoru píše, že usiluje o vytvoření podmínek pro zlepšení reálného fungování nezávislého soudnictví“ a že dosavadní právní úprava „zcela nevylučuje možnost, že bude dopředu možné odhadnout, který soudce či senát bude řešit následující napadnutou věc, a tudíž je zcela nevyhovující“.

V připomínkovém řízení Pelikánův návrh odmítl jak Nejvyšší soud, tak Nejvyšší správní soud a v anketě České justice se k němu většina předsedů krajských soudů postavila vlažně.

Automatický generátor přidělování věcí má vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení, jemuž napadená věc připadne. Předpokladem fungování automatického generátoru přidělování věci je existence alespoň dvou soudních oddělení na jednu konkrétní soudní agendu. Nejen to soudci kritizovali.

Eva Paseková