Bohuslav Sobotka chválil práci ministra Pelikána a podpořil novelu exekucí. U exekutorů vzbudil rozpaky.

Sobotka pochválil Pelikána, k jeho vedení resortu nemá žádné výtky

Jen slova chvály měl po vzájemné schůzce pro ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj dochází ke zpomalení některých prací v rámci resortu zejména z toho důvodu, že se Pelikán střídal s Helenou Válkovou (ANO). Sobotka jako priority, které je třeba do konce volbního období dokončit, jmenoval zákon o bezplatné právní pomoci, změny exekučního řádu a novou, oddlužovací novelu insolvenčního zákona.

Sobotka se s Pelikánem sešel na Úřadu vlády v rámci svých bilančních phovorů s ministry. Na resortu justice je podlě něj „bohužel trochu videt, že došlo k personální změně.“ Výměna Pelikána za Válkovouem dle jeho názoru krok k lepšímu.

Premiér podotkl, že se v oblasti justice daří plnit programové prohlášení vlády. Došlo k finanční stabilizaci, zlepšilo se odměňování odborného personálu, zavedl se Centrální registr přestupků, schválena byla tzv. protiteroristická novela, koncepčně se postupuje v oblasti vězeňství.

Nyní je podle premiéra potřeba do vlády a do Poslanecké sněmovny co nejrychleji poslat oddlužovací novelu insolvenčního zákona (jde o druhou novelu zákona, která ještě není v parlamentu pozn. red.), novelu exekučního řádu nebo návrh zákona o bezplatné právní pomoci. Na jeho věcném záměru se Pelikán neshodl s odcházejícím předsedou Legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD).

Česká justice se premiéra zeptala na stav projednávání návrhu zákona o státním zastupitelství, který je již půl roku zaparkován před prvním čtením ve sněmovně. Podle Sobotky se s ministrem na schůzce věnovali zákonům, které neprošly vládou. „Předpokládám, že důvodem je velká odlišnost názorů v poslanecké sněmovně,“ uvedl premiér.

Pelikán také uvedl, že jeho týmy pracují i na občanském soudním řádu a trestním řádu a první výsledky k oponentuře by měly prezentovat v lednu příštího roku. Co se týče OSŘ, pracuje se na prvostupňovém řízení, u TŘ jde o přípravné řízení. Schůzku s premiérem ministr uvítal a starosti mu nyní dělá hlavně to, že termíny pro projednávání zákonů jsou do konce volebního období již velmi napjaté.

Opoziční TOP 09 ale vyjádřila pochybnosti o možném schválení zákonů, podle ní na to nezbývá čas. „V tomto volebním období (Pelikán) nepředloží návrhy nových procesních předpisů, nového trestního řádu a občanského soudního řádu. Také zákon o bezplatné právní pomoci a zřejmě ani nový zákon o znalcích nebude v tomto volebním období schválen,“ uvedl poslanec Martin Plíšek. Návrhy zákonů, které ještě nedorazily do Sněmovny, podle něj nemají šanci na celkové projednání.

(epa)