Teplický soudce Čapek Reprofoto ČT

Svoboda projevu soudců znovu u ÚS, rozhodne o stížnosti Čapka

Ústavní soud v úterý přidá další pokračování do série aktuálních verdiktů ke svobodě projevu soudců. Rozhodne o stížnosti teplického soudce Miroslava Čapka, jemuž kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) loni snížil plat na čtvrt roku o deset procent. V den komunálních voleb rozeslal na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů primátora Teplic Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal elektronickou poštou.

Čapek ve stížnosti poukazuje na porušení práva na svobodu projevu. Šlo prý o soukromou komunikaci. Zároveň má výhrady k dokazování v kárném řízení, domáhá se zrušení verdiktu. Čapek nedávno čelil druhé kárné žalobě kvůli kritice kolegy a nadřízeného, ovšem senát jej tentokrát zprostil s tím, že soudci mají na přiměřenou kritiku poměrů právo.

V září ÚS v jiné kauze zdůraznil, že se soudci musejí k politice a volbám vyjadřovat obezřetně a váže je povinnost zdrženlivosti. Zamítl tehdy stížnost Kamila Kydalky z Městského soudu v Praze, jenž podle kárného senátu chyboval, když vstoupil do debat kolem voleb v obci u Prahy. Senát jej uznal vinným, žádný postih mu ale neuložil. Soudce se s tím nesmířil a po neúspěšné ústavní stížnosti se obrací na Evropský soud pro lidská práva.

„Neexistuje žádný předpis, který by v České republice rozlišoval kategorii osob, které se jakým způsobem mohou vyjadřovat. Dělník, horník, soudce, lékař, policista, poslanec – všichni jsme si rovni,“ řekl Kydaka v rozhovoru České justici. Pokud se zavře pusa soudcům, zavře se za chvíli všem, obává se Kydalka.

Soudce má svobodu projevu, je však v souladu s rozhodnutími kárného senátu limitován svou funkcí. „Obecným korektivem jeho počínání musí být vědomí hranice, za níž by již mohl vyvolat dojem, že jím prezentované názory by mohly mít vliv na výkon jeho soudcovské funkce,“ stojí v právní větě NSS k dalšímu rozhodnutí v případu soudce Miloše Zbránka, jenž dostal důtku za články o imigrantech.

Soudcovská unie dala o víkendu svému etickému soudu úkol, aby stanovil mantinely pro vystupování soudců na internetu či v sociálních sítích. „Jsou to i nové společenské jevy. Důležité je nepředpokládat, že všichni všechno víme, ale tou diskusí rozvíjet, popisovat ta nová nebezpečí, problémy, a tím nastavovat větší citlivost soudců vůči těmto situacím,“ řekla prezidentka unie Daniela Zemanová.

(čtk)