Státní zástupkyně Dagmar Máchová Foto: archiv

ÚS odmítl stížnost žalobkyně Máchové na podjatost Bradáčové

Ústavní soud odmítl (ÚS) stížnost státní zástupkyně Dagmar Máchové. Navazovala na neúspěšnou námitku podjatosti podanou proti pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Ta dozoruje trestní řízení, v němž Máchová figuruje a které se jí ještě před sdělením obvinění dotklo prostřednictvím domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor.

Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou. Usnesení je dostupné v justiční databázi, upozornila na ně Česká televize.

Máchová tvrdila, že má vůči ní Bradáčová nepřátelský vztah. Vrchní státní zástupkyně se ovšem za podjatou nepovažovala. Máchová pak neuspěla ani u Nejvyššího státního zastupitelství. V ústavní stížnosti následně uvedla, že ji Bradáčová v minulosti opakovaně veřejně kritizovala a měla výhrady vůči jejím procesním postupům.

Podle ústavních soudců Máchová nedoložila, že vůči ní Bradáčová skutečně chová nepřátelský vztah. „Nelze považovat za projev nepřátelství či osobních antipatií, jestliže se vedoucí státní zástupce vyššího článku soustavy státních zastupitelství vyjádří kriticky na adresu postupu státního zástupce činného při nižším článku této soustavy, nepřekračuje-li takového kritické vyjádření meze odborného posouzení a neposouvá-li se do oblasti osobních invektiv,“ stojí v usnesení soudce zpravodaje Jaroslava Fenyka.

Ústavní soud rozhodl o stížnosti 4. října, teprve dnes usnesení zveřejnil. Policie 5. října Máchovou zadržela a obvinila, podle médií v souvislosti s kauzou Beretta, v níž jde o vynášení informací z trestních řízení. Obviněno je také několik dalších lidí. Máchová už v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy přišla o všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek.

(čtk)