Nynější úprava je podle předkladatelů problémová v případě, že pachatelem je narkoman

ÚS zamítl stížnost na policejní prohlídku automobilu kvůli údajnému držení drog

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Brňana proti soudnímu příkazu k policejní prohlídce automobilu jeho matky. Stížnost poukazovala na údajně protiústavní zásah do soukromí. Podle dnešního nálezu skutečně příkaz trpí dílčími nedostatky a obsahuje některé nepřesné informace. Pochybení ale nemá ústavněprávní rozměr, proto ÚS příkaz nezrušil.

Příkaz vydal Okresní soud Brno-venkov. Muž čelil podezření z přechovávání drog, letos v únoru dvakrát během několika dní ujížděl před policií. V prvním případě stačil matčin automobil zamknout a neumožnil policistům jeho prohlídku. Na předním sedadle ležela injekční stříkačka s neznámou bílou látkou.

Soudce okresního soudu pokládal podezření za důvodné, a to i s ohledem na to, že muž opakovaně ujížděl před hlídkou. Prohlídku zároveň označil za neodkladný a neopakovatelný úkon kvůli hrozbě znehodnocení či zničení předpokládaných důkazů. Prohlídka se uskutečnila za přítomnosti mužovy matky.

Ve stížnosti muž poukazoval na nepravdivé skutečnosti v odůvodnění příkazu k prohlídce. Ústavní soudci uznali, že videozáznam například nenasvědčuje tomu, že by řidič z automobilu při druhém policejním zásahu vypadl, jak uváděl trestní příkaz. Jiné důvody k provedení prohlídky ale byly dostatečně pádné. Příkaz také přesně vymezoval, co policisté hledají.

„Stěžovatel ostatně bude mít možnost v průběhu trestního řízení zpochybnit důkazy získané na základě provedené prohlídky,“ řekl soudce zpravodaj Ludvík David. Justice musí dbát o to, aby řízení jako celek bylo v souladu s právem na spravedlivý proces.

Mužův advokát Jiří Hladík potvrdil, že se bude snažit některá zjištění ústavních soudců uplatnit při projednávání kauzy. Státní zastupitelství už předalo obžalobu z drogového deliktu k soudu.

O mužových eskapádách za volantem informovala letos v únoru média. V prvním případě po cestě ze zkoušky v autoškole překročil povolenou rychlost a jeho úprk před hlídkou skončil v Pršticích na Brněnsku nárazem do domu. Muž se před policií ukryl v kurníku. Nedlouho poté měl znovu problémy s dodržením rychlosti na dálnici a policisté jej dostihli v Prostějově. Testy na alkohol i drogy odmítl.

(čtk)