Sněmovna vydala předsedu hnutí ANO Adreje Babiše k trestnímu stíhání Foto: FB

Babiš je rád, že čas bohatců na úkor států končí. Budou prokazovat, že majetek nabyli před více než deseti lety

Finanční správa může ode dneška vyzvat poplatníka, jehož příjmy neodpovídají nárůstu jeho jmění, k prokázání příjmu. Poplatník naopak musí prokázat příjmy nebo doložit, že nabyl majetek před více než deseti lety. Ministr financí Andrej Babiš je podle svých slov rád. Podle něho časy bohatnutí na úkor státu a daňových poplatníků skončily.

Zákon o prokazování původu majetku vstoupil v účinnost dnes. Podle tiskové zprávy ministerstva financí je jedním z klíčových opatření současné vlády pro boj s daňovou kriminalitou. „Tento zákon výrazně rozšiřuje možnosti Finanční správy vypátrat nepřiznané a zatajené příjmy a následně je zdanit,“ uvedla Finanční správa.

K zákonu se dnes vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš: „Podařilo se nám prosadit zákon, který tady chyběl. V naší zemi zázračně bohatli někteří politici, státní úředníci a mnozí další, kteří podnikali v rozporu se zákonem, a Finanční správa neměla jak prověřit, odkud peníze získali. Jsem rád, že časy zázračného bohatnutí na úkor státu a daňových poplatníků jsou konečně za námi,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš.

Podle zprávy ministerstva financí bude moci Finanční správa vyzvat k prokázání příjmu poplatníka, jehož příjmy uvedené v daňových přiznáních neodpovídají nárůstu jeho jmění nebo spotřeby a zároveň rozdíl mezi jím uvedenými příjmy a nárůstem jmění přesahuje 5 milionů korun. „Výzva se může vztahovat pouze k období, u něhož ještě neuplynula lhůta pro stanovení daně, která je v běžných případech tříletá.

Nárůstem jmění se přitom rozumí nárůst majetku po odečtení dluhů souvisejících s nárůstem tohoto majetku. Na základě výzvy poplatník prokazuje, že byl jeho majetek financován z řádně zdaněných zdrojů,“ uvádí se ve zprávě.
Pokud poplatník nebude schopen prokázat původ svých příjmů, správce daně přistoupí ke stanovení daně podle „zvláštních“ pomůcek. To znamená, že odhadne výši zatajených příjmů poplatníka na základě porovnání s nárůstem jeho majetku a doměří daň. Současně předepíše penále ve výši až 100 procent takto doměřené daně.

Finančí správa retroaktivitu ne/popírá

O tom, že stát začne sledovat životní styl daňových poplatníků, Česká justice v souvislosti se zákonem informovala. K zákonu se již dříve vyjádřili právní profesionálové a ekonomové, kritiku publikovala například Komora daňových poradců, podle které jde zákon vstříc jen udavačům.

Opakovaně princip zákona kriticky hodnotil advokát a předseda Unie obhájců ČR Tomáš Sokol. Jeho dvoudílný seriál se nazýval Bijte bohatší. Zákon kritizoval i odvolaný ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Naopak Rada seniorů v rámci připomínkového řízení žádala zdanit majetek všech dolarových milionářů v České republice.

Podle zákona je to možné, protože působí zpětně, přestože to v tiskové zprávě ministerstvo financí popírá a označuje retroaktivitu tohoto zákona za mýtus: „Zákon nepůsobí nazpět. Nové kompetence finančních úřadů je možné použít pouze tam, kde dosud neuplynula lhůta pro stanovení daně, která má základní délku 3 roky a může se vyšplhat maximálně na 10 let. Původ majetku nabytého před touto lhůtou poplatník nemusí prokazovat,“ uvádí se ve zprávě. Jenže pak následuje tato věta: „Jediné, co je třeba prokázat, je skutečnost, že daným majetkem poplatník disponoval před uvedenou lhůtou.“

Irena Válová