V českém právu zatím hromadná žaloba upravena není Foto: archiv

ČAK: „Prozvánění“ advokátů z nezámých čísel k případům „ex offo“ je nepříjemnou trvalkou

Mezi některými advokáty je o obhajobu „ex offo“ velký zájem. Česká advokátní komora (ČAK) dlouhodobě registruje podněty advokátů, kteří si stěžují, že některé případy nejsou přidělovány transparentně. Soud či policie advokáta pouze jednou „prozvoní“ ze skrytého čísla a když advokát telefonát nezvedne, o klienta přijde. Stížnosti na takové jednání ze strany advokátů neustávají a současný stav znepokojuje i předsedu ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeronýma Tejce (ČSSD).

Pokud chce advokát dělat soudem přidělené případy, musí se zapsat na seznam obhájců ex offo. Takových je asi šest tisíc. Soudci pak ze seznamu vybírají dle zákona podle abecedy. Vybraný obhájce je placen na základě advokátních tarifů. Odměna se řídí podle závažnosti projednáváné trestní kauzy, počtu úkonů, náročnosti a času. O víkendech a v době mimo pracovní je sazba zvýšená. Konečnou částku ještě musí schválit příslušný soud po skončení případu.

Česká advokátní komora signály o tzv. prozvánění registruje již několik let. Zhruba dva roky až rok zpátky byly nejsilnější. Předseda ČAK Martin Vychopeň tehdy jednal jednal s předsedy krajských soudů. Ti přislíbili informovat i okresní soudy, aby netransparentní praxi změnily, ale soudy nařčení z tzv. prozvánění dlouho odmítaly. „Musím říct, že stížnosti na tzv. prozvánění jsou v posledních letech opravdu „nepříjemnou trvalkou“, i když v posledních měsících o nich slýcháme méně intenzívně. ČAK to pochopitelně vnímá jako nespravedlivý přístup k advokátům, pokud jsou zvýhodňováni někteří oproti jiným,“ řekla České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Podle Českou justicí oslovených advokátů se prozvánění často děje o víkendech v brzkých ranních či pozdních večerních hodinách, tedy v časech mimo pracovní dobu kdy obhájci dostávají vyšší odměny. Advokáti upozorňují, že pokud by šlo o telefonáty s nabídkami různých firem, pracovníci call center obvykle volají v pracovní dny a časy. „Nemám informaci o tom, že by se takové věci stávaly, že by naši policisté pouze prozváněli. Nicméně, jak můžou advokáti vědět, že mají nepřijatý hovor právě od policie, pokud je utajený?“ reagovala už dříve mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Advokáti přiznávají, že případnou manipulaci nemůžou dokázat.

Problém trápil a trápí především obhájce v regionech. Mnohde se sami advokáti či regionální zástupci ČAK  pustili do vyjednání lepší praxe s místními soudy sami. Například advokát z Rychvaldu Jiří Klega (Právník roku 2015 v kategorii Pro bono pozn. red.) se vloni věnoval prosazení návrhu „na změnu způsobu ustanovování obhájců ex offo v soudním okrese Karviná“ – šlo právě o ze strany advokátů hojně kritizované takzvané prozvánění advokátů. Více čtěte zde.

Tento návrh se mu podařilo prosadit a nyní soudní pracovníci volají nikoliv z anonymních čísel, ale z veřejně známých čísel soudů. Advokát tedy ví, že mu volá soud a dosáhlo se tak transparentnosti. Karviná teď slouží jako vzor ostatním soudům v České republice.

Situace okolo zajišťování advokátů ex offo znepokojuje i předsedu ústavně právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD).  „Výběr by měl být transparentní, a to bohužel v tuto chvíli není,“ konstatuje Tejc. Podle něj by nejlepším řešením bylo vyznání po mailu, protože ten má dnes již každý advokát, a jeho zaslání by bylo snadno ověřitelné. „Součástí výzvy by bylo i to, že zpětnou reakci je třeba odeslat do patnácti, dvaceti minut, aby na jedné straně dostal čas příslušný advokát na odpověď,  a na druhou stranu, aby nedocházelo ke zbytečným průtahům.“

Problémy s ustanovováním advokátů ex offo vnímá i Unie obhájců ČR.  “Ano, registrujeme to, i když je to primárně agenda ČAK, která to již řeší přes krajské zástupce. Situace se liší kraj od kraje, a je na předsedech krajských soudů, aby přijali taková opatření, na jejich základě se budou moci dovolat obhájci zpět jednotlivým soudcům, kteří rozhodují o provedení neodkladných úkonů, pokud má být ustanoven obhájce ex offo,” sdělil České justici tajemník UO ČR Petr Svoboda.

(epa, sr)