Foto: archiv ÚOOZ

Centrála proti organizovanému zločinu chystá posílení některých útvarů i novou pobočku

Kromě vzniku finanční policie chystá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od nového roku posílení některých útvarů nebo novou pobočku v Olomouci. Více lidí by měly získat útvary pro závažnou hospodářskou trestnou činnost a pro kybernetickou kriminalitu. Nová struktura byla konzultována se zástupci z Nejvyššího státního zastupitelství i s pražskými a olomouckými žalobci, řekl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Finanční policie by měla začít fungovat od 1. ledna. Bude pod ni spadat i projekt Daňové Kobry, která bojuje proti daňovým únikům a spolupracuje v něm policie a celní a daňová správa. „Vedení NCOZ si od vzniku této sekce slibuje efektivnější práci v rámci boje proti daňové kriminalitě, praní peněz a zajišťování výnosů z trestné činnosti,“ uvedl Ibehej. Součástí nové sekce bude podle něj i pracoviště zaměřené na aktivní odhalování finanční kriminality.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vznik finanční policie „trochu“ narážel na nesouhlas ministra financí, který chce rozšířit pravomoci celníků. Oba plány tak spolu částečně kolidují. „Pod dohodě s panem (ministrem Andrejem) Babišem jsme vytvořili společnou skupinu na úrovni náměstků a pokoušíme se tam najít nějakou racionální shodu, která by byla ku prospěchu obou struktur,“ řekl Chovanec v listopadu.

Kromě nové pobočky v Olomouci chce centrála také sloučit dvě stávající – v Teplicích a v Ústí nad Labem. Vznikne tak nová pobočka se sídlem v Ústí. Automobilová kriminalita bude nově spadat místo centrály pod Úřad služby kriminální policie a vyšetřování.

NCOZ vznikla od 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády, nelíbil se ani státním zástupcům. Vedení policie věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu.

O vzniku finanční policie se uvažovalo ještě před zahájením fungování nové centrály, plány na její obnovení v minulosti vyzdvihl prezident Miloš Zeman. Finanční policie v Česku v minulosti fungovala dva roky, činnost ukončila na konci roku 2006.

(čtk)