Ve spisovně najdete kilometry archivních spisů od roku 1960 Foto: Eva Paseková

Obrazem: Pražská justice se konečně dočkala vyhovující spisovny v Hostivici

Městský soud v Praze má novou spisovnu, a to v Hostivici u Prahy. Vyřešil se tak problém, kterým bylo ukončení nájemní smlouvy ve stávajícím skladu ve Vysočanech. Ta vyprší na konci tohoto roku. Místo v někdejším areálu muničního skladu v Hostivici najdou spisy nejen Městského soudu, ale i obvodních soudů, Městského a Krajského zastupitelství v Praze či ministerstva spravedlnosti.

Letitý problém s ukládáním justičních spisů v rámci Prahy má z velké části řešit nově zrekonstruovaný areál v Hostivici u Prahy. Centrální spisovnu městského soudu postupně Městský soud v Praze buduje tři roky. Areál bude zároveň sloužit jako prostory pro uložení exekučně zabavených automobilů a dalších předmětů. Od ledna bude areál otevřen i veřejnosti – jsou zde uskladněny spisy od roku 1960.

Pracovnice spisovny
Pracovnice spisovny

dsc_0625

Hlavní budova po rekonstrukci
Hlavní budova po rekonstrukci
Nová přístavba
Nová přístavba

dsc_0636 dsc_0641

Předměty zabavené z trestné činnosti
Předměty zabavené z trestné činnosti

Z Vysočan do Hostivice

Dosud využíval Městský soud v Praze k uložení spisů pronajaté prostory v pražské Sokolovské ulici na rozhraní Vysočan a Libně, kde ovšem nájemní smlouva vyprší ke konci letošního roku. Roční nájem za uskladnění dokumentů v rozsahu 28 běžných kilometrů regálového skladu (bkm) zde navíc činil 25 milionů korun. Spisy z Vysočan Městský soud stěhoval postupně stěhoval do Hostivice od roku 2013.

Práce během rekonstrukce
Práce během rekonstrukce

Další spisový materiál pražské justice v rozsahu 17 bkm je nyní uskladněn v často nevyhovujících prostorách a s nedostatečnou kapacitou na jednotlivých obvodních soudech. Místo pro spisový materiál v Hostivici tak nově bezplatně najdou i materiály obvodních soudů pro Prahu 1 až 10, Městské a Krajské státní zastupitelství v Praze, Krajský soud v Praze, okresní soudy pro Prahu západ a východ a v Kladně i ministerstvo spravedlnosti.

Místo tragédie

Objekt získalo ministerstvo spravedlnosti v roce 2009 od ministerstva obrany, které zde skladovalo zdravotnický materiál. Až do vybudování spisovny a rozsáhlých stavebních prací ovšem budovy chátraly. Dějiny areálu ale sahají až do začátku minulého století, kdy sloužil jako zbrojnice Rakousko-uherské armády. Jako muniční sklad fungovaly prostory až do roku 1945, kdy během praktické výuky pyrotechniků došlo k výbuchu, při kterém zemřelo 14 lidí. Událost je dodnes považována za největší tragédii v dějinách československé pyrotechniky.

Zateplování jedné z budov
Zateplování jedné z budov

Původní odhad nákladů na vybudování centrální spisovny byl podle studie ministerstva spravedlnosti až 600 milionů korun. Celkové náklady Městského soudu zatím vyšly na 130 milionů. Část letošních provozních nákladů letos pokryjí i evropské fondy.

Eva Paseková, Vendula Stadlerová