Poslanci ÚPV s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským Archivní foto: Jan Symon, ÚS

Poslanci nepodpořili zákaz opakovaného jmenování ústavních soudců

Sněmovní ústavně-právní výbor nakonec nepodpořil návrh na prodloužení funkčního období ústavních soudců o dva roky na 12 let, přičemž nikdo by nemohl být jmenován více než jednou. V ústavní novele to chtějí zavést poslanci za TOP 09, podle nichž by neopakovatelnost mandátu zabránila možnému politickému ovlivňování ústavních soudců.

Mezi členy výboru převážily obavy o narušení kontinuity činnosti Ústavního soudu. Padaly i náměty, že by ústavní soudci mohli být kvůli zamezení jejich případného ovlivňování jmenováni takzvaně doživotně. Mohli by tedy vykonávat mandát například do 70 let věku.

Pro normu poslanců TOP 09 hlasovali dva členové výboru – Martin Plíšek (TOP 09) a Marie Benešová (ČSSD). Proti nebyl sice nikdo, zbylých devět poslanců se ale hlasování zdrželo. „Přestože má návrh širokou podporu odborné veřejnosti, tak zvítězila politika a to, že návrh předložila opoziční strana,“ reagoval Plíšek.

Ústavní novela leží ve Sněmovně už od předloňského května. Předkladatelé v jejím zdůvodnění poukazují konkrétně na to, že Senát v minulosti odmítl opětovné nominace Miloslava Výborného a Jiřího Nykodýma. Patrně klíčovým argumentem byl podle autorů postoj obou kandidátů k církevním restitucím. „Přirozenou reakcí tak může být přizpůsobení rozhodovací činnosti názorům senátní většiny,“ uvedli. Česká justice o návrhu podrobně informovala.

Aby byla ústavní novela schválena, musela by se pro ni najít ve Sněmovně i v Senátu třípětinová většina. Vláda k ní zaujala neutrální stanovisko. Předloha je v dolní komoře před druhým čtením.

(čtk, epa)