Dvě směrnice týkající se přistěhovalců implementuje ČR novelou zákony o pobytu cizinců na poslední chvíli

Stát spouští stavidla sezónních gastarbeiterů ze třetích zemí

Nařízení Evropské unie ohledně dovozu sezónních gastarbeiterů ze zemí mimo EU plní český stát v novele zákona o pobytu cizinců, který byl odeslán k projednání do poslanecké sněmovny. Návrh zavádí institut cizinců dovážených do ČR na sezónní práce s oprávněním čerpat nepojistné sociální dávky – příspěvek na dítě nebo na péči. Bez požadavku integrace a znalosti jazyka.

Stát tím plní závazek, který na sebe členské státy EU vzaly podpisem Lisabonské smlouvy, totiž že při „řízení migračních toků“ se státy vzdávají suverenity ve prospěch EU.

Dvě směrnice týkající se přistěhovalců implementuje ČR novelou zákony o pobytu cizinců na poslední chvíli. „Obě směrnice implementované tímto návrhem počítají se zařazením cizinců ze třetích zemí do kategorií osob oprávněných čerpat nepojistné sociální dávky (např. pohřebné, přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, příspěvek na úhradu potřeb dítěte a příspěvek na péči). Počet nově oprávněných osob se bude odvíjet od počtu žadatelů o jednotlivá pobytová oprávnění,“ uvádí se ve zprávě RIA k návrhu novely.

Nepojistné sociální dávky jsou ty podpory od státu, které nejsou podmíněny platbou tzv. sociálního pojištění, které povinně platí všichni zaměstnanci a živnostníci.

Stát začal podporovat „cirkulární migraci“

Kolik to bude ČR stát peněz, stát neví. Vychází ze současné situace, kdy nepodstatné minimum přistěhovalců žijící na území ČR pobírá sociální dávky, jak opakovaně ukazují statistiky Českého statistického úřadu. „V současné době nelze odhadovat vývoj na českém a zahraničním trhu práce, a proto není možné přesně vyčíslit dopad na veřejné rozpočty. Ze statistických údajů o vývoji výdajů na nepojistné sociální dávky a počtu jejich příjemců však jednoznačně vyplývá, že z hlediska celkových čísel mají dávky poskytované jak občanům členských států EU, tak občanům tzv. třetích států marginální význam,“ uvádí se ve zprávě RIA k návrhu.

Podstata návrhu spočívá v udělování víz delších než 90 dní, avšak maximálně na 6 měsíců za účelem sezónních prací v České republice. „Ministerstvo vnitra bude udělovat vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem sezónního zaměstnání cizinci, který hodlá na území České republiky pobývat za účelem sezónního zaměstnání (resp. výkonu činnosti závislé na ročním období) vyžadujícím pobyt na území delší než 3 měsíce, a kterému bylo Úřadem práce České republiky vydáno k tomuto účelu povolení k zaměstnání,“ vysvětluje ministerstvo vnitra v návrhu. Vízum bude možné prodloužit, avšak znovu na maximálně 6 měsíců.

Že jde o gastarbeitery, dosvědčuje výrok ze zprávy RIA. Z něho vyplývá, že jde o cizince, se kterými se kromě přechodné práce závislé na počasí, dále v ČR nepočítá. Není třeba se s nimi domluvit, není třeba je začlenit. Je třeba je zaměstnat eventuálně jim vyplatit dávky na jejich děti nebo na péči. „Smyslem této úpravy je především podpora cirkulární migrace. Zákon proto nepředpokládá zavádění jazykových či integračních požadavků na cizince,“ uvádí se v návrhu ministerstva doslova.

Jde o zákon pro korporace a nadnárodní spolky

Stát počítá s tím, že si takové osoby budou také posílat korporace uvnitř EU: „Pozitivní dopad by měla mít i podpora cirkulární migrace ve formě zjednodušení pravidel pro vstup a pobyt za účelem sezónního zaměstnání a usnadnění mobility osob převedených v rámci společnosti uvnitř Unie spojené s omezením administrativní zátěže spojené s pracovním zařazováním těchto osob,“ uvádí se v návrhu. „Při implementaci bylo zároveň využito možnosti omezení rovného zacházení v případě sezónních pracovníků a u osob převedených v rámci společnosti a jejich rodinných příslušníků, možnost poskytovat některé z těchto dávek tak byla zúžena,“ vysvětluje se v návrhu, ze kterého vyplývá, že sezónní pracovníci budou mít právo sjednocovat své rodiny.

Ve výkladu pojmů pak zpráva RIA uvádí, že toto ustanovení se týká nadnárodních společností a korporací.

Česká justice už dříve informovala o druhé části zákona, která zavádí nový institut cizince investora ze třetí země s povolením k pobytu za účelem investování. O tomto návrhu je ve zprávě RIA uvedeno, že jde o návrh s rizikem korupce. Cizinci ze třetích zemí totiž v ČR investují minimálně, největším investorem v ČR jsou osoby a firmy ze zemí EU, které žádné povolení k pobytu nepotřebují.

Irena Válová