Zákon o elektronické evidenci tržeb byl v této podobě schválen před rokem

ÚOOÚ: S EET účtenkami se nesmí zacházet protiprávně, jsou na nich rodná čísla podnikatelů

Účtenka z elektronické evidence tržeb obsahuje ze zákona povinně rodné číslo podnikatele. Jde o daňové identifikační číslo DIČ, které je rodným číslem podnikatele. Jeho zneužití je přestupkem a správním deliktem, upozornil na začátku prosince Úřad pro ochranu osobních údajů na základě stížností podnikatelů. Podnikatelé v pohostinství a ubytování byli nuceni  vydat anonymním lidem už miliony dokladů se svými rodnými čísly.

Ten, kdo obdrží účtenku z elektronické evidence tržeb, získává tím rodné číslo podnikatele a nemůže s takto získaným rodným číslem libovolně zacházet. „Pokud by s ním dále neoprávněně nakládal nebo číslo neoprávněně využíval, dopustil by se přestupku či jiného správního deliktu podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech,“ upozornil na začátku prosince Úřad pro ochranu osobních údajů.

Ministr financí Andrej Babiš při zavádění EET Foto: Facebook
Ministr financí Andrej Babiš při zavádění EET Foto: Facebook

Úřad pro ochranu osobních údajů podle svého vyjádření v době kolem spuštění EET obdržel větší množství nesouhlasných podnětů namířených proti takto nastavené zákonné úpravě.  „Zde je nutno upozornit, že v této věci je třeba obracet se na gestora zákona, Ministerstvo financí, a další subjekty, které mají přímý vliv na legislativní proces,“ vzkázal stěžujícím si podnikatelům, kteří musí výměnou za příjem hotovosti poskytnout každému účet se svým rodným číslem.

Podnikatelé si rozsah šíření rodných čísel uvědomili

Ze zprávy ÚOOÚ vyplývá, že podnikatelé si nebezpečí zneužití svých osobních údajů uvědomili a v souvislosti s povinným vydáváním svých rodných čísel se obraceli na Úřad: „V souvislosti se zahájením elektronické evidence tržeb podle zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb se množí dotazy podnikatelů na uvádění daňového identifikačního čísla na vydávaných účtenkách, v jehož důsledku bude docházet ke zpřístupňování jejich rodných čísel v mnohem větším rozsahu, než tomu bylo v souvislosti s dosavadní povinností uvádět daňové identifikační číslo,“ uvedl k tomu Úřad.

Proud stížností a dotazů ustal před Vánocemi, potvrdil České justici mluvčí Úřadu David Pavlát. To neznamená, že se hromadné stížnosti na povinnost rozdávat anonymním osobám rodná čísla, neobnoví. Od 1. března 2017 se povinnost EET a tedy vydávání rodných čísel všem nakupujícím, začne vztahovat na obchod.

Podle ustanovení § 20 odst. 1 písm. b) zákona č. 112/2016 Sb., zákona o evidenci tržeb, je poplatník povinen uvádět své daňové identifikační číslo na účtence, vydávané tomu, od koho evidovaná tržba plyne. Tedy každému zákazníkovi, který může s účtenkou jako dokumentem dále disponovat. Konstrukce daňového identifikačního čísla na základě rodného čísla je stanovena v § 130 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. „Na základě daňového řádu a zákona o evidenci tržeb tak bude docházet k dalšímu zpřístupňování rodných čísel podnikatelů,“ popisuje situaci ÚOOÚ.

Na situaci ÚOOÚ opakovaně upozorňuje

Podle svých slov Úřad opakovaně upozorňuje, že taková praxe není správná: „Na velkou problematičnost využití rodného čísla v rámci daňového identifikačního čísla Úřad pro ochranu osobních údajů již v minulosti upozorňoval, nemá však kompetenci, aby mohl zákonný podklad pro stávající praxi používání rodných čísel změnit.“

Jak ÚOOÚ ve své zprávě uvádí, na problematičnost úpravy začal upozorňovat už v souvislosti se vstupem České republiky do EU. „Jedná se o postoj k tomu, že v souvislosti s přístupem ČR k EU a zavedením volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu se zvyšuje potřeba chránit osobní údaj na úrovni citlivého – rodné číslo – které je integrální součástí DIČ podnikatelů – fyzických osob,“ vysvětlil na dodatečný dotaz České justice David Pavlát.

Irena Válová