Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Foto: Mediafax

Žalobci předali poznatky z prověřování šéfů policie do Prahy

Olomoučtí žalobci ukončili prověřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho, které se týkalo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Novinářům to po dnešním výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie řekl šéf vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Poznatky předali kolegům do Prahy, což Ištvan nechtěl oficiálně potvrdit. Uvedl, že nechce kolegy vystavovat mediálnímu tlaku.

Tuhý a Laube podávali státním zástupcům vysvětlení v souvislosti se sloučením policejních útvarů letos 10. června. Žalobci v té době ověřovali, zda skutečným cílem změn v klíčových útvarech není místo zlepšení jejich práce spíš snaha odstranit tehdejšího ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Šlachta kvůli změnám odešel, jeho útvar se poté stal součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Protože se neprokázala spojitost s kauzami, kde jsme poznatky získali, tak jsme v šetření dál nepokračovali,“ uvedl dnes Ištvan. Podle něj se však při prověřování olomouckých žalobců objevily další informace. „Tento materiál jsme postoupili věcně a místně příslušnému státnímu zastupitelství k vyhodnocení, jestli v šetření bude dál pokračovat,“ doplnil Ištvan.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k prověřování poznatků od kolegů nechtěla vyjadřovat. „Obecně je možno sdělit, že poznatky, kterými se zabýváme a které jsou nám postupovány, ať již osobami stojícími vně státního zastupitelství či jednotlivými úřady státního zastupitelství, není možné komentovat. Veřejnost seznamujeme až s výsledky naší práce,“ napsala Bradáčová v polovině listopadu.

O předvolání policejních funkcionářů s informoval média Ištvanův náměstek Pavel Komár, který kvůli tomu nyní čelí kárné žalobě ze strany nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Zeman v minulosti uvedl, že předvolání Tuhého a Laubeho bylo odůvodněné, protože bylo podepřeno o spisový materiál. „Pokud to vzbudilo nějaký větší poprask, pak se ukázalo, že tento postup je zákonný, legitimní a v právním státě, v kterém jsme, také legitimní,“ zdůraznil dnes Ištvan.

(čtk)