Podle informace Česk justice Nečasová od Nečase měla dostat za úkol, aby kontaktovala Bendla s tím, že Rittig s Jindrou musí do čtrnácti dnů opustit veškeré pozice a práci pro státní správu. Reprofoto: ČT

Důkaz, že Nagyová měla zprávu BIS není a Nečas chtěl, aby Rittig vyklidil pozice

Za vyzrazení utajované zprávy BIS uložil pražský Městský soud Janě Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Ivu Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obvinění zprostil. Podle informací České justice však šlo o příkaz Nečase, aby Rittig s Jindrou vyklidili pozice.

Rittig se podle rozsudku dozvěděl v roce 2012 od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál od šéfa BIS. Dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány. „Máme za prokázané, že se paní Nečasová k obsahu zprávy dostala, i když není jasné jak, a že byl obsahem jednání, které vedla s panem Michalem,“ konstatoval předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák. „Nebyl to pan Jindra, kdo vzbudil v panu Michalovi úmysl spáchat trestný čin. Podle toho, co máme zaznamenáno, to byl výhradně pan Rittig,“ doplnil, proč Jindru jako jediného osvobodil.

Problémem rozsudku je, že se opírá pouze o odposlechy, a i tak pouze částečně odpovídá na otázku, zda měla Nečasová zprávu vůbec k dispozici. Ostatně sám soudce Novák konstatoval ve výroku, že není jasné, jak se Nečasová ke zprávě BIS dostala. Neexistuje totiž ani jeden materiální důkaz, například otisky prstů, že by zprávu měla ve svých rukách. Ani v trezoru, ve kterém zpráva byla uložena, nebylo nic, co by patřilo Nečasové. Že by se ke zprávě jeho nynější manželka dostala, popírá i sám tehdejší premiér.

Nečasová řekla, že Nečas se vzteká nad zprávou BIS
Podle informací České justice měl mít Michal schůzku s Nečasovou na Úřadu vlády, ale ona ho informovala, že premiér právě dostal nějakou zprávu BIS a že soptí nad informacemi v ní sdělenými. Nečasová od něj rovněž měla dostat za úkol, aby kontaktovala Bendla s tím, že Rittig s Jindrou musí do čtrnácti dnů opustit veškeré pozice a práci pro státní správu.

Obžaloba tvrdila, že Rittig a Jindra se v roce 2012 dověděli od Nečasové a Bendla, že Nečas dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili si, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která mu podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Podle státního zástupce mohl Rittig díky vynesení informace učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Vyšetřování provázela řada komplikací. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci podalo obžalobu v případu již v březnu 2015. Soud ale kauzu vrátil žalobcům k došetření, a to kvůli jejímu vedení v utajeném režimu. V listopadu 2015 pak rozhodnutí pražského městského soudu potvrdil i Vrchní soud v Praze. Státní zástupci poté text upravili podle přání soudu, obvinění i právní kvalifikace ale zůstaly nezměněny. Opakovaně požadoval doplnění vyšetřování i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Dušan Šrámek