Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Janoušek nemá nárok na obnovu procesu, potvrdil vrchní soud

Pražský vrchní soud zamítl stížnost lobbisty Romana Janouška proti říjnovému rozhodnutí, které nepovolilo obnovu procesu v Janouškově kauze úmyslného sražení ženy autem. Rozhodnutí je tak nyní pravomocné. Na aktuální vývoj v kauze dnes upozornila Česká televize, postup soudu potvrdil jeho mluvčí Jan Fořt.

„Potvrzuji, že jsme zamítli stížnost na obnovu řízení, a to v pátečním neveřejném zasedání,“ uvedl mluvčí. K argumentaci vrchního soudu se zatím nemohl vyjádřit, usnesení totiž ještě není rozesláno.

Verdikt, podle nějž si má odpykat celkem 4,5 roku vězení, se snažil lobbista zvrátit posudky z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Měly dokázat, že v době nehody mohl ovlivnit jeho rozpoznávací schopnosti hematom na mozku. Zároveň byl podle lékařů závislý na alkoholu, což v kombinaci s hematomem mohlo způsobit, že špatně viděl. Podle pražského městského soudu však není důvod proces obnovovat, protože se neobjevily nové skutečnosti či důkazy, na jejichž základě by bylo možné rozhodnout jinak.

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. V současné době má muž ze zdravotních důvodů přerušen výkon trestu, stěžuje si na komplikace po operaci hlavy.

(čtk)