Česká eurokomisařka Věra Jourová Foto: archiv

Jourová: Evropského prokurátora zatím chce jen 17 zemí EU

Na vzniku Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) se chce zatím podílet 17 členských zemí Evropské unie. Na Maltě, kde dnes neformálně jednali ministři spravedlnosti zemí EU, to řekla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Nový úřad by měl v budoucnu řešit poškozování finančních zájmů EU, tedy podvody a zneužívání evropských peněz.

„Velmi mě povzbudilo, že 17 zemí EU se dnes dohodlo, že se posune k dalšímu kroku (při vzniku) EPPO – zvýšená spolupráce,“ uvedla na twitteru Jourová.

V případě vzniku úřadu se tak bude jednat o formát, s nímž nemusí jako v jiných případech od počátku souhlasit všech 28 členských zemí EU, poznamenala agentura DPA.

O ustavení úřadu, který by řešil poškozování finančních zájmů EU, se jedná už od roku 2013. Kompromis skoro dosažený loni na podzim slovenským předsednictvím se nelíbil Nizozemsku, kde věc odmítl proti vůli vlády parlament. Výhrady měla také Itálie, Rakousko a Švédsko. Česko spolu s Francií či Německem podle dřívějších informací návrh podporuje.

Kterých 17 zemí se bude nakonec dalších kroků vedoucích ke vzniku nového úřadu účastnit, zatím není jasné.

Podle listu De Volkskrant mezi nimi není například právě Nizozemsko či Švédsko. Věc se s určitostí netýká Británie, Dánska a Irska, které mají vyjednané příslušné výjimky.

(čtk)