Nejprve vymámil služby z advokáta a poté se stal neviditelným. Jde o výjimečný případ, říká mluvčí ČAK.

Klient podvedl advokáta a vylákal z něj služby. Advokát musí přesto dodržet povinnost mlčenlivosti.

Až úzkostlivě musí advokáti dodržet povinnost mlčenlivosti, a to i v případu, kdy se sami stanou obětí zločince. Vyplývá to z neuvěřitelného případu podvedeného advokáta, ze kterého klient vylákal služby, o které ho okradl a zmizel. ČAK doporučuje advokátům kontrolovat připsání peněz na účet a důsledně klienty identifikovat.

Varování před podvodným jednáním klientů vydala Česká advokátní komora (ČAK) už minulý týden: „Upozorňujeme advokáty, že se v nedávné době vyskytly případy, ve kterých klienti podvodným způsobem vylákali z advokátů poskytnutí právních služeb, přičemž k doložení uhrazení zálohy nebo odměny použili upravené nebo podvržené bankovní výpisy a potvrzení o provedení platby. Po poskytnutí právních služeb přestali s advokátem komunikovat,“ uvádí se v celkem neuvěřitelném oznámení všem advokátům.

Jenže na žádost České justice o bližší sdělení, zda se případ stal ve městě nebo na venkově, o jakou částku šlo, kolik takových případů bylo zaznamenáno a zda případ vyšetřuje policie, odmítla mluvčí ČAK Iva Chaloupková s ohledem na povinnost mlčenlivosti advokátů cokoli bližšího sdělit. „S ohledem na povinnost mlčenlivosti advokáta vám ani on ani já nemůžeme sdělit víc,“ uvedla mluvčí, která má případ rovněž za mimořádný.

Jak dále Iva Chaloupková vysvětlila, ustanovení o mlčenlivosti ve vztahu ke klientovi je velmi striktní, takže i samotné oznámení o zločinu klienta proti advokátovi a varování před podvodným jednáním klientů muselo být anonymizováno podle pokynů legislativců České advokátní komory.

ČAK v této souvislosti vydala doporučení: „Doporučujeme proto advokátům vždy zkontrolovat připsání peněz na účet a jde-li o podezřelý obchod, provádět důsledně identifikaci klienta podle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu,“ uvádí se v něm.

Podle informací České justice se klient poté, co mu advokát poskytl službu, prokázal falešnými bankovními výpisy a poté zmizel, přičemž po sobě zametl všechny stopy a veškerá spojení na něj včetně telefonu a mailu se stala nefunkční. Nic z toho ovšem mluvčí ČAK nemůže podle svých slov komentovat. Jde však o výjimečný případ, potvrdila.

Irena Válová