Kolegium volá po pravidelném jmenování soudců, etapy se odkládají a zpomalují

Odcházející předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová se v úterý zúčastnila svého posledního kolegia předsedů krajských soudů. Podle informací České justice nejvýraznější debata proběhla okolo jmenovacích etap nových soudců. Předsedům jde zejména o zpřehlednění celého procesu.

Problém při jmenování nových soudců nastává jednak při přesunu soudců do pozic funkcionářů, ale také při obsazování prázdných míst. Může jít i o administrativné-technický problém ministerstva, ale soudci nemají dostatek informací, podle kterých by se mohli řídit. „Musíme mít předem jistotu, kdy bude kolik soudců jmenováno. Jde o to, aby byly etapy s určitou mírou pravděpodobnosti určeny,“ reagoval pro Českou justici po jednání kolegia předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Ten zdůraznil, že nejde o problém tohoto ministerstva, ale o problém dlouhodobý. „Za rok se kolikrát nestihnou ani tři jmenovací etapy.“ dodal Vávra.

Loni prezident například jmenoval dvě skupiny soudců – v březnu jich bylo 35, v srpnu pak 33. Letošní první etapa proběhla ve středu.

Dalšími tématy, které při schůzce kolegia přišly na přetřes, byly například psychotesty nebo legislativa ministerstva spravedlnosti. Kolegium se shoduje, že důrazně odmítá zavedení elektronického generátoru rozdělování věcí. Jeho zavedení je součástí novely občanského soudního řádu. Ministr Robert Pelikán automatické přidělování kauz soudcům považuje za protikorupční opatření. „Elektronické přidělování věcí zcela znemožní jakoukoliv manipulaci s věcí,“ řekl už dříve. Justice se  podle něj novince brání, protože je od „přírody konzervativní“.

(epa)