Policisté v terénu Ilustrační foto: archiv

Kriminalita v ČR loni klesla o 12 procent, zavražděno bylo 136 lidí

V Česku loni meziročně klesla kriminalita o 12 procent na 217.927 trestných činů. Klesající trend policisté zaznamenali třetí rok za sebou. Objasněno loni bylo 116.081 trestných činů, což představuje 53,3 procenta případů. Na tiskové konferenci o tom dnes informovalo vedení policie.

Podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda loni klesla kriminalita ve všech krajích včetně Prahy. Podle Vilda může pokles souviset se spokojeností obyvatelstva, zlepšující se ekonomickou situací nebo dobrou prací policie. „V tuto chvíli bychom asi spekulovali. Snažíme se na to přijít a využít situace,“ řekl Vild. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na policejní statistiky na twitteru uvedl, že se vyplácejí investice státu do bezpečnosti.

Kriminalita v Česku naposledy vzrostla o sedm procent na více než 325.000 trestných činů v roce 2013, kdy se na tom svými důsledky podílela i amnestie, kterou vyhlásil před odchodem z funkce tehdejší prezident Václav Klaus. Více než polovinu pachatelů totiž tvořili recidivisté.

Při trestné činnosti loni vznikly škody za 24,7 miliardy korun. Policisté naopak zajistili pachatelům trestné činnosti majetek za 9,9 miliardy korun, což bylo podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Michala Mazánka dosud nejvíce.

Přes 62 procent ze zločineckého majetku zajistili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Rekordní výnos 3,3 miliardy korun loni zaznamenali také specialisté z daňového týmu Kobra, kde policie spolupracuje s celníky a finanční správou. „Některá finanční šetření ještě nebyla ukončena a je velmi pravděpodobné, že se částka ještě bude navyšovat,“ podotkl Mazánek.

Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo téměř 118.000. Jejich počet meziročně klesl o více než 21.000, loni se snížil počet krádeží i vloupání. Hospodářských trestných činů loni bylo přes 28.000 a násilných činů 14.233. I v těchto kategoriích šlo proti roku 2015 o pokles.

Podle Vilda policisté nejčastěji vyřeší násilné trestné činy, u kterých se objasněnost pohybuje kolem 82 procent. U krádeží a vloupání se podařilo naopak objasnit pouze 28 procent. „To je nízký údaj a máme zájem na tom, aby se tato čísla zvyšovala,“ řekl Vild.

V loňském roce se v Česku stalo 136 vražd, což byl proti roku 2015 pokles o 19 vražd. „Objasnit se podařilo 127 případů vražd. Za posledních pět let je objasněnost asi 97 procent,“ uvedl ředitel Úřadu kriminální služby a vyšetřování Michal Foit. Počet nejbrutálnějších trestných činů byl loni nejnižší od roku 1991, kdy se jich stalo 107. Nejméně vražd se pak stalo v roce 1988, kdy jich bylo o sedm méně. Nejvíce vražd bylo naopak v roce 1998, kdy se jich stalo 313.

Podle Vilda jsou prioritou policie pro letošní rok oblasti terorismu a extremismu, kybernetické kriminality, daní, korupce, praní špinavých peněz nebo drogy. „Jsou to aktuální hrozby, s kterými se musíme potýkat,“ řekl.

(čtk)