Podle reakce ministerstva spravedlnosti je zřejmě změna, kterou žádal ministr Lubomír Zaorálek v televizi, neprůchozí. Foto: archiv

Ministerstvo spravedlnosti nevidí důvod měnit extradiční řízení podle ministra Lubomíra Zaorálka

Ministerstvo spravedlnosti nesdílí názor šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, že o vydání osoby do zahraničí by kromě soudu měl rozhodnout ministr zahraničí s ohledem na politicko zahraniční důsledky. Spravedlnost nevidí žádný důvod k takové změně, uvedlo ministerstvo na dotaz České justice. Nyní o vydání osoby jako konečná instance rozhoduje ministr spravedlnosti.

S názorem, že by měl po vzoru USA o vydávání osob do zahraničí rozhodovat ministr zahraničí, seznámil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) veřejnost v neděli prostřednictvím pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle jeho vystoupení už o svém postoji informoval předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), kterému sdělil, že bude chtít příslušnou změnu navrhnout.

Lubomír Zaorálek považuje za lepší praxi v USA, kde vydání potvrzuje ministr zahraničí, protože jde o „zahraničně politické rozhodnutí s politickými konsekvencemi“. „Já se domnívám, že to má svou logiku, protože extradice je i věcí zahraniční politiky státu,“ řekl. „Jsem přesvědčen, že by to měla být kompetence ministra zahraničí, protože to často má poměrně zásadní vliv na vztahy s různými státy,“ řekl. Podle českého zákona rozhoduje o přípustnosti vydání osoby do zahraničí soud. Extradici musí potvrdit ministr spravedlnosti.

Na dotaz České justice, jaký je postoj ministerstva spravedlnosti k eventuální účasti ministerstva zahraničí nebo k úplné změně modelu při rozhodování ve vydávacím řízení osoby do zahraničí s ohledem na diplomatické a politické důsledky, jak uvedl ministr zahraničí Zaorálek, sdělilo ministerstvo spravedlnosti prostřednictvím své mluvčí: „K takové změně, o které mluvil pan ministr zahraničí, nevidíme důvod.“

Nejen kvůli Nikulinovi
Diskuse o extradičním řízení vznikla na základě případu ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání žádají jak Rusko, tak i USA. Lubomír Zaorálek ovšem uvedl, že by ke změně modelu vydávacího řízení nemělo dojít jen kvůli případu Rusa Nikulina.

Česká policie nadržela Jevgenije Nikulina loni v říjnu v jednom z pražských hotelů ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). V Česku byl se svou přítelkyní. Po zadržení zkolaboval a musel být hospitalizován. V současnosti se nachází ve vazbě.

Kalifornský federální soud Rusa obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Nikulin údajně 3. až 4. března 2012 využil internet k přístupu do počítačů patřících profesní sociální síti Linkedin a získal hesla jejích uživatelů s úmyslem ukradené informace buď prodat, nebo je využít k neoprávněnému přístupu k dalším počítačům a účtům. Velvyslanectví USA požádalo o mužovo vydání nótou předloženou českému ministerstvu zahraničí loni 16. listopadu.

Na Nikulina ovšem také Rusko vydalo loni v listopadu zatykač kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (zhruba 88.000 korun) spáchané v roce 2009. Z tohoto důvodu žádá Českou republiku rovněž o jeho vydání.
Irena Válová