Podle Mazánka nelze odchody policistů spojovat s tím, že by dali výpověď na znamení nesouhlasu se vznikem nového útvaru. Podle Mazánka jsou podmínky pro přijetí poměrně přísné a výběr vhodného policisty trvá delší dobu. Foto: policie.cz

Národní centrále proti zločinu chybí 70 lidí, jsou vypsána výběrová řízení

Z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od 1.srpna 2016 do konce loňského roku odešlo 18 lidí. V rozhovoru s ČTK to uvedl ředitel centrály Michal Mazánek. Nyní má útvar podle informací ČTK podstav zhruba 70 lidí. Podle Mazánka jsou vypsána výběrová řízení, do kterých se policisté hlásí, a tak by neměl být problém místa obsadit.

Podle Mazánka nelze odchody policistů spojovat s tím, že by dali výpověď na znamení nesouhlasu se vznikem nového útvaru. Šlo například o policisty, kteří odešli do důchodu.
NCOZ by měla mít 870 členů, nyní jich je podle informací ČTK zhruba 800. Podle Mazánka je rozdíl způsoben tím, že měly podstav protikorupční i protimafiánský útvar, jejichž spojením centrála vznikla. Cílem je postupně místa zaplnit, výběrová řízení se konají téměř pořád.

Podle Mazánka jsou podmínky pro přijetí poměrně přísné a výběr vhodného policisty trvá delší dobu. „Nicméně policisté se hlásí. Asi nebudeme mít do budoucna problém místa obsadit, ale nedá se počítat s tím, že to bude ze dne na den,“ řekl ČTK Mazánek.

Centrála potřebuje hlavně získat specialisty pro boj proti kybernetické kriminalitě. „Tam je deficit znát nejvíce. Pracovníci jsou specifičtí dovednostmi a znalostmi, takže lidé pro tuto sekci se shánějí obtížněji,“ uvedl Mazánek. Posily by měly získat i sekce, které se zabývají extremismem a terorismem, finanční či hospodářskou kriminalitou.

Výběrová řízení se týkají i vyšších pozic v NCOZ. Od začátku letošního roku chybí Mazánkovi náměstek pro logistiku, kterým byl Jaroslav Vild, jenž se stal náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování. Vypsána jsou také výběrová řízení na vedoucí sekce zaměřených na kybernetickou kriminalitu a hospodářskou kriminalitu. Nový náměstek by podle Mazánka mohl být znám za šest měsíců, vedoucí sekcí za tři měsíce.

Centrála šetří 51 převážně hospodářských kauz
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala od svého vzniku řešit 51 nových případů. Převládají v nich hospodářské kauzy. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel NCOZ Michal Mazánek. Podle něj by nový útvar neměl dále měnit svoji strukturu, která byla 1. ledna dokončena vznikem sekce zaměřené na finanční kriminalitu.

Centrála byla vytvořena loni 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Původně měla čtyři sekce zaměřené proti terorismu a extremismu, hospodářské trestné činnosti a korupci, organizovanému zločinu a kybernetické kriminalitě. Od letošního roku navíc vznikla sekce proti finanční kriminalitě, která se vyčlenila z původního hospodářského oddělení. „Tato trestná činnost je natolik závažná, že si sekce zasloužila osamostatnění. Dochází tam k velmi vysokým škodám, které zasahují celou republiku,“ vysvětlil Mazánek.

Nejnovější část útvaru se bude podle něho zabývat hlavně daňovou kriminalitou, praním špinavých peněz či výnosy z nelegální činnosti.

Kromě sekcí, které sídlí v Praze, má centrála také expozitury v regionech. Pobočky jsou v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Ostravě.

Podle ředitele je nyní centrála nastavena tak, jak by měla fungovat v příštích letech. Přijít by podle něj ještě mohly kosmetické změny. „Pokud zjistíme, že věci, co jsme nastavili, nefungují úplně stoprocentně, tak může dojít k malým úpravám. Nebudou to zásadní personální změny. Struktura by se neměnila, spíš by to bylo o vnitřních procesech,“ vysvětlil Mazánek.

(čtk)