KDU-ČSL má o návrhu pochybnosti Foto: KDU

Oddlužovací novela se zasekla na vládě, lidovci se obávají zhoršení postavení poctivých věřitelů

Rozšíření možnosti oddlužení, jak je navrhuje novela insolvenčního zákona ministerstva spravedlnosti, vláda posoudí až za týden. Lidovci dnes požádali o zapracování svých připomínek. Chtějí například zaručit, že dlužník bude schopen v režimu oddlužení platit výživné. Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka novinářům řekl, že během tohoto týdne si chtějí lidovci své výhrady s předkladatelem vyjasnit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby normu vláda přijala příští týden, aby ji vláda byla schopna prosadit ve Sněmovně do podzimu, tedy do konce mandátu kabinetu i dolní komory.

Cílem návrhu ministerstva spravedlnosti je to, aby se více lidí dostalo z dluhové pasti. Do procesu oddlužení by mohli vstoupit bez ohledu na výši svých dluhů, proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených pohledávek. Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Ministerstvo chce zcela odstranit stávající vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů. Tuto bariéru úřad pokládá za nespravedlivou.

Návrh v meziresortním řízení narazil na kritiku, například od Nejvyššího soudu.

KDU-ČSL v návrhu vidí riziko „zhoršeného postavení poctivých věřitelů a ke snížení motivace potenciálních dlužníků zodpovědně přistupovat k přijetí a plnění závazků“. „Prioritní je, aby dlužník v průběhu oddlužení byl schopen platit plnou výši výživného, není možné uvést děti a ty, kteří se o ně starají, do velice složité situace tím, že dlužník nebude platit výživné,“ uvedl Jurečka. Lidovci také e navrhují prodloužení doby, po níž dlužník může opětovně vstoupit do oddlužení, ze současných sedmi na deset let. „A dále navrhujeme, aby na oddlužení dosáhli pouze ti dlužníci, kteří skutečně vynaložili úsilí o splacení alespoň třicetiprocentní hranice z jistiny. Velmi důležité je individuální posouzení,“ uvedl Jurečka.

Proti je i opoziční TOP 09. „S návrhem zásadně nesouhlasím. Jde o morální hazard, který podporuje neplacení dluhů a poškozuje věřitele. Doufám, ze tento „socialistický“ návrh nebude v Poslanecké sněmovně schválen,“ řekl České justici právní expert strany Martin Plíšek

Podle návrhu ministra za ANO Roberta Pelikána bude dlužník oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat – pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent.

Výhrady k návrhu má také Svaz průmyslu a dopravy, požaduje vyšší procento splacených dluhů.

(čtk, epa)