Prezident Zeman a ministr spravedlnosti Pelikán při jmenování nových soudců Reprofoto: ČT

Prezident ve středu jmenuje nové soudce. Drápala povýší na předsedu KS v Praze

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu ve 14.00 hodin na Pražském hradě nového předsedu Krajského soudu v Praze. Stane se jím soudce Nejvyššího soudu Ljubomír Drápal. Zeman má za přítomnosti ministra spravedlnosti jmenovat i nového soudce Nejvyššího správního soudu a nové soudce obecných soudů.

O slavnostním ceremoniálu informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle zdrojů České justice se dnes končící předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová loučí se svou funkcí a kolegy na schůzce kolegia předsdů krajských soudů.

Ljubomír Drápal v rozhovoru pro Českou justici uvedl, že na KS v Praze podle něj nejsou v současné době takové problémy, které by bylo nutné řešit ihned a radikálním způsobem. „Bez problémů ovšem není; jsou zejména v oblasti personálního obsazení soudci, v zajištění prostorů (místa) pro soudce a další zaměstnance soudů a k projednávání věcí (jednacích síní), v odměňování zaměstnanců soudu a další. Řešení těchto problémů ovšem vyžaduje delší čas a někdy může být ze strany krajského soudu jen „iniciováno“,“ uvedl nový šéf soudu.

Výběrová komise a následně ministr Robert Pelikán třiašedesátiletého Drápala označili za nejvhodnějšího nástupce kvůli jeho zkušenostem z praxe i řídícím schopnostem. U Krajského soudu v Praze už Drápal v minulosti pracoval, a to v 80. a na začátku 90. let.

Soudkyní se zítra také stane například bývalá mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová nebo advokát Tomáš Rychlý, který půjde na Nejvyšší správní soud. Kompletní seznam nových soudců naleznete zde.

(epa)