Foto: archiv

Rakousko jedná o umístění migrantů nad kvótu na Slovensko, kontroly prodlouží na neurčito

Stejně jako Německo hodlá také Rakousko oznámit, že prodlouží hraniční kontroly od února na neurčito. Podle rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotky budou kontroly trvat tak dlouho, „dokud Evropská unie nebude schopna chránit své hranice“. Německo oznámilo prodloužení hraničních kontrol na neurčito už v prosinci. Rakousko hodlá rovněž své žadatele o azyl umístit do jiných zemí.

Wolfgang Sobotka to uvedl tento pátek v rozhovoru pro deník Die Welt. „Z hlediska vnitřní bezpečnosti je nutné vědět, kdo k nám přichází,“ řekl Wolfgang Sobotka. Prodloužení hraničních kontrol na neurčito oznámil také německý ministr vnitra Thomas de Maizière už v prosinci 2016 v deníku Bild am Sonntag. Na dotaz po konci kontrol uvedl, že půjde zcela jistě o další měsíce: „V tuto chvíli nevidím jejich konec,“ řekl německý ministr vnitra. Informace přinesl rakouský deník Die Kurier.

Rakousko mělo na loňský rok zákonem stanovenou kvótu pro přijetí žadatelů o azyl 37 500, která se nenaplnila. Pro letošek je kvóta nižší a činí 35 000 osob, které dostanou možnost požádat v Rakousku o azyl.

Co se stane s číslem 35 001

Na dotaz, co se stane s žadatelem číslo 35 001, odpověděl pro Die Kurier rakouský ministr vnitra, že tito uprchlíci se musí se situací vyrovnat nebo musejí být přijati v zahraničí. „Začali jsme jednání se Slovenskem a budeme hledat kontakty s dalšími státy, aby od nás odebraly překročenou kvótu do doby, než budou mít uprchlíci možnost požádat o azyl v Rakousku,“ řekl rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

Podle jeho slov jeho kolegy ministra obrany Hanse Petera Doskozila je při masivním množství uprchlíků dublinský systém vadný, protože první země nemůže vést azylové řízení se stovkami tisíc lidí a dublinský systém musí být nahrazen jiným systémem. Podle rakouského ministra obrany je případ tuniského vraha z Berlína, který jako žadatel o azyl v Itálii svobodně projel pět zemí, ukázkovým případem, co je vadného na evropském azylovém systému. Pokud se nic nestane, budeme i nadále atraktivním cílem pro nelegální přistěhovalce, uvedl Doskozil ve dvojrozhovoru.

(ire)