Prezident při návštěvě Plzeňského kraje Foto: Hrad.cz

Soudce Zelenka vnímá prezidentovy výroky o kauze Rath jako přinejmenším nešťastné

Vyjadřování prezidenta republiky Miloše Zemana k rozhodnutí Vrchního soudu v Praze v případu Davida Ratha a spol. považuje předseda senátu Pavel Zelenka za přinejmenším nešťastné. „Když bych šel na ostré hrany, tak je to v podstatě způsob, jak ovlivnit rozhodnutí Nejvyššího soudu, který bude rozhodovat o stížnosti pro porušení zákona případně v další instanci,“ řekl soudce v rozhovoru pro Českou justici.

Prezident Miloš Zeman v úterý nevyloučil, že podá kárnou žalobu na soudce, který v kauze Davida Ratha rozhodl o nezákonnosti pořízených odposlechů. Senátu předsedal právě zkušený soudce Vrchního soudu v Praze Pavel Zelenka. „I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě v této kauze této kárné žaloby využiji,“ řekl Zeman na setkání s obyvateli v Třemošné u Plzně.

Není bez zajímavosti, že prezident nemohl vidět do protokolu o hlasování. Pokud se jedná o senátní rozhodnutí, do toho, jak který soudce v tříčlenném senátu hlasoval, nemůže prezident nahlížet. Na to má právo pouze odvolací a dovolací soud.

Zelenka se v rozhovoru pro Českou justici kriticky vyjádřil jak ke komentáři prezidenta v Třemošné, tak k jeho slovům při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě, kdy jmenoval nové soudce. Tehdy řekl, že když se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, diskuse o vině považuje za nepatřičné. Zelenka takové výroky považuje za „přinejmenším nešťastné“. „Může se stát, že se s tím rozhodnutím setká i Ústavní soud. Jakkoliv to někteří zlehčují, tak já to vnímám jako velice nebezpečně. Byť tedy prezident neřekl, že kárnou žalobu podá, ale že to zváží,“ dodal předseda Senátu s tím, že v tomto směru se ztotožnil s názorem Elišky Wagnerové.

Podle jeho slov se jeho senát snažil dát najevo, že každý má právo na standardní proces v souladu s trestním řádem a mezinárodními závazky.

Pražský vrchní soud zrušil v kauze Rath loni před vánočními svátky rozsudek právě kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nemohou být použity jako důkaz. Vrchní státní zastupitelství v Praze už dřív podalo ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi podnět k podání stížnosti kvůli zrušení verdiktu. Pelikán avizoval, že stížnost Nejvyššímu soudu v nejbližších podá.

Celý rozhovor se soudcem Pavlem Zelenkou čtěte již brzy na České justici.

Eva Paseková, Petr Dimun