Exministr Pelikán s náramkem pro vězně Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Úředníci na ministerstvu zkoušeli náramky pro vězně, došlo i na testy požití alkoholu

Již v pondělí 9. ledna chce Ministerstvo spravedlnosti uzavřít soutěžní dialog na dodávku Elektronického monitorovacího systému (EMS), tzv. náramků pro vězně. Na začátku prosince tak byla podle informací České justice všem přihlášeným zájemcům zaslána výzva k podání nabídky. „V případě, že nedojde k podání námitek, by smlouva s vítězným dodavatelem mohla být podepsána na přelomu měsíce února a března 2017,“ uvedl resort ve zprávě pro poslance finančního podvýboru ústavně právního výboru.

Během podzimu probíhala na ministerstvu další demonstrace náramků a jejich provozu. O stamilionovou zakázku soutěží společnosti O2, T-mobile nebo Eltodo. Celkem jde o šest zájemců, dva resort vyřadil.

Vybraní zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti a Probační a mediační služby (PMS) již byli proškoleni ze strany všech zájemců k užívání monitorovacích zařízení a základní práci s aplikací EMS. Pro samostatnou práci s nabízenými systémy EMS je proškoleno 14 pracovníků, kteří zařízení testovali především v Praze, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Nymburce a Náchodě.

Podle identických scénářů realizovali testy, které prověřovali možnosti zaměření obydlí pro potřeby trestu domácího vězení, sledování pohybu monitorované osoby v různých typech prostředí jako je město, venkov, obchodní budovy, dopravní prostředky, bazény apod., ochranu obětí trestné činnosti a vzdálené testování na požití alkoholu.

V rámci testování bylo k dispozici celkem 51 náramků. Kromě proškolených testerů náramky také krátkodobě zkoušeli dobrovolníci z řad zaměstnanců  ministerstva a PMS, kteří neměli přímý vstup do aplikace EMS a simulovali roli odsouzených monitorovaných osob. „Cílem demonstrace bylo ověření základní funkčnosti zařízení a detailnější seznámení s parametry informací, které EMS poskytuje (kvalita lokalizace, rychlost zobrazení informací, způsob vytýčení zakázaných zón, zaměření v dopravních prostředcích apod.) a způsobem práce s aplikací EMS (např. nastavení náramků, zakázaných zón, monitorovacích programů pro ochranu oběti či zaměření obydlí apod.). Získané informace byly využity pro potřebu finalizace zadávací dokumentace,“ uvádí Pelikánův resort.

K vyhodnocení nabídek by mělo dojít v průběhu ledna a v případě, že nedojde k podání námitek, by smlouva s vítězným dodavatelem mohla být podepsána na přelomu měsíce února a března 2017. Proti původnímu plánu má zatím tendr jen mírné zpoždění.

Ministerstvo si na advokátní služby potřebné k vyřízení zakázky najalo AK Rowan Legal. Za období od února do října loňského roku zatím kanceláři vyplatilo částku 1 169 175 Kč. Od května 2016 jsou čerpány také náklady na tabulkové platy pracovníků Ministerstva spravedlnosti, kteří se společně s pracovníky PMS podílejí na přípravě zakázky a připravují metodickou a organizační stránku EMS. „Jedná se o 5 pracovníků k 1. 12. 2016 ze 17 plánovaných zaměstnanců odboru EMS,“ uvádí resort.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti.

Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci jej však zatím ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci. Předchozí snahy náramky vysoutěžit opakovaně selhaly.

Eva Paseková