Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Foto: archiv

Zbraň na obranu vlasti? Podle Rychetského se návrh Chovance vymyká evropské právní kultuře

Přijetím ústavního zákona, který by povýšil právo použít legálně drženou zbraň, by podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského došlo k narušení rigidnosti a stability naší Ústavy. Byli bychom navíc jedinou evropskou zemí s takovou úpravou na ústavní úrovni. „Předkládaná právní úprava vzbuzuje řadu otázek a pochybností,“ uzavírá svou zásadní připomínku k návrhu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Rychetský.

Ministerstvo vnitra chce ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Návrh novely, který předložilo, by chtělo prosadit ještě do letošních sněmovních voleb. Chce tak umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně.

Rychetský v meziresortních připomínkách, které má Česká justice k dispozici, uvádí, že není po obsahové stránce přesvědčený o její nezbytnosti, zcela se podle něj vymyká evropské právní kultuře. Obává se i řady nezamýšlených důsledků. „Na formální úrovni váhám nad uspěchaností a nepřipraveností celého návrhu. Jedná se o změnu ústavního pořádku, která by měla být ze své podstaty odůvodněnou, promyšlenou, dlouhodobě společensky diskutovanou a náležitě projednanou všemi resorty. Tyto představy však podle mě nesplňuje,“ uvádí předseda Ústavního soudu ve své zásadní připomínce.

„Návrh ústavního zákona nemá za cíl zakotvit držení zbraní a střeliva jako základní právo po vzoru například druhého dodatku Ústavy Spojených států amerických,“ upozornilo vnitro. Navrhované právo by mělo být jen jednou z možností, a mělo by se vztahovat pouze na české občany a české území, nikoli na občany dalších zemí EU, kteří pobývají v ČR.

Čeká ČR revoluční změna? Ilustrační foto
Čeká ČR revoluční změna? Ilustrační foto

Bližší podmínky by měla stanovit navazující novela o zbraních, která by podle vnitra měla přinést vyšší nároky na majitele střelných zbraní. I to Rychetskému vadí. Pozastavuje se také nad tím, že návrh byl projednáván ve zrychleném připomínkovém řízení. „Navíc bylo meziresortní připomínkové řízení zahájeno dne 15. 12., ve zkrácené formě, přičemž končí 30. 12. po 10 pracovních dnech Nerozumím tomu, proč změna ústavního zákona musí probíhat v takto uspěchané podobě, navíc v průběhu státních svátků,“ uvádí Rychetský.

Jakmile by jednou zmíněná práva bylo ústavně garantována, bylo by daleko obtížnější měnit zákonnou regulaci, což zmiňuje na str. 9 i důvodová zpráva.

Proti návrhu se postavili i politici vládních stran včetně ČSSD. „I když se to v dnešní době zvyšujících se bezpečnostních rizik zdá logické, nemyslím si, že by měli občané suplovat roli policie. Obávám se, že pro legálního držitele zbraně, který však nemá policejní výcvik, není vždy možné správně odhadnout a bleskově vyhodnotit situaci,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Ústavní právník Jan Kysela uvedl, že ústavní změna je zbytečná a věc je možné řešit v rámci platných zákonů. „Mně se zdá, že je to politické gesto, které nepovažuju za úplně šťastné,“ řekl České televizi. Podle něj by se ČR neměla vydávat cestou, kdy by lidé brali spravedlnost do svých rukou.

(epa, čtk)