"Nemohu se smířit s tvrzením, že jsem poškodila dobré jméno státního zastupitelství v očích veřejnosti," řekla Brázdová Foto: Jiří Novotný

Lékaři konají kvůli webu Známý lékař, na stránku označující soudce zkorumpovanými hlupáky si nikdo nestěžuje

Korupčníci, komunisti, hlupáci, nebezpečná a amorální individua i šedé eminence z řad justiční mafie. Láčkovec, nízký a prodejný tvor. Pro ženy je vyčleněno slovo baba a kráva. Takto častují uživatelé webu Známý soudce jmenovitě konkrétní soudce podle veřejného seznamu soudců. Zatímco lékaři konají, na web hodnotící soudce si zatím u Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nikdo nestěžoval.

Podle ÚOOÚ se na Úřad obracejí lékaři, kteří se domnívají, že provozovatel portálu www.znamylekar.cz zpracovává vedle běžně dostupných osobních údajů o lékařích také některé další osobní údaje a zejména v rámci profilu lékaře umožňuje zveřejňování subjektivních hodnocení a komentářů způsobem, který je v rozporu s pravidly pro ochranou soukromého a osobního života nebo osobních údajů tak, jak je definují ustanovení zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Jenže provozovatelem portálu www.znamylekar.cz je polská společnost ZnanyLekarz Sp. z. o.o., se sídlem Kolejowa 5/7, 01-217 Warszawa, jak je ostatně uvedeno přímo na webu. Tato společnost se sídlem mimo území České republiky nepodléhá dozorové působnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů. Úřad v tomto případě funguje jako prostředník pro podání u polského Úřadu.

Na svém webu proto Úřad publikoval informaci pro ty lékaře, kteří se rozhodnou využít předmětného zprostředkování, která obsahuje návod, jak má vypadat a jaké údaje má obsahovat podání pro řízení v Polské republice.

Web pro kampaně lidu proti soudcům

Web Známý lékař je ale pouhý slabý čaj proti vřavě anonymních hodnotitelů, která ve vlnách propuká na webu Známý soudce. Tyto vlny lze při analýze jasně vysledovat: Vždy se váží k situacím, kdy se koná jednání před soudem s nenáviděným politikem nebo nějak s neoblíbeným politikem spojeným. Tehdy kampaň zesílí.

Soudce na webu nehodnotí jen účastníci řízení, ale rovněž lid, jehož přání nebylo vyhověno: Takto je například hodnocena konkrétní soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1: „Baba s cechem komunistické soudkyně, v korupčním státě je zřejmě ukotvena na správném místě, obvodní soud pro Prahu 1, stačí zadat si její jméno do vyhledávače google.com a vyjede Vám bezpočet kauz, kdy se tohle podivné individuum zapříčinilo o ne-právo…kráva, co neumí používat mozek a neví co je spravedlnost. Nakopat a vyrazit na hodinu. Morální zmetek.“

K téže soudkyni se vyjádřil jediný hodnotitel pozitivně: „Vážená paní Doktorko, rád bych ocenil Vaši odvahu a to že jste se dokázala postavit čelem proti represi. Současně bych se zeptal lidu, který tak jako to bylo za svaté inkvizice (všechny rozsudky, které vykonala inkvizice lze považovat za justiční omyl – čarodějnictví neexistuje), volají – upalujte je, zabavte majetky, zavřete je, mučte je… Rád bych se Vás všech zeptal – NIKDY JSTE NESLEDOVALI souseda, partnerovi nečetli sms, nekoukali někomu do okna… Měli by jste být všichni potrestáni?“

Největší hanobení soudců je v Praze

Při dalším rozboru webu lze vysledovat, že kampaň proti soudcům je mnohem silnější v Praze, než v Brně nebo v Olomouci. Zdaleka nejvíce hanlivých příspěvků má Obvodní soudy pro Prahu 1 – 10, Městský soud v Praze a Vrchní soud v Praze. Důvody jsou totožné: Účastníky řízení před těmito soudy jsou nenávidění politici nebo bývalí politici, a to především v řízení ve věcech trestních.
Dále hraje roli počet obyvatel. Další situací, kdy počty hodnotitelů stoupají, jsou spory o děti, což se děje například v Praze 8: „Velice připomíná soudružku JUDr. Ludmila Brožovou – Polednovou,“ hodnotí účastník.

Takto hovoří hodnotitel o konkrétním soudci Vrchního soudu v Praze: „Mimořádně schopná a mimořádně nebezpečná šedá eminence české justice s neuspokojenými mocenskými ambicemi. Schopen a ochoten v cizím žoldu všemožnými prostředky ovlivňovat kauzy. Přední procesualista, charismatický lektor a komentátor, kterému však mnohdy uniká smysl procesního práva jako celku nemluvě o účelech, hodnotách a ústavních principech práva hmotného… Když nedokáže argumentovat právně, nepřipustí nevědomost a užije větu, jsem hluboce přesvědčen…´ Auditorium jeho názorům tleská.“

O dalším konkrétním soudci hodnotitelé uvádějí, že bere úplatky: „Neuvěřitelně hloupý. Navíc bere úplatky stylem, kdo co dá jak stará ku…  testy nenapsal, presto se k justici dostal, jeho pověst z fakulty se bohužel potvrdila… tragedie české justice a protekční synek,“ obsahuje řada příspěvků.

Polovina účastníků je vždy nespokojena s rozsudkem

Další sada příspěvků je pak důkazem logického pravidla, že 50% účastníků řízení je vždy nespokojeno: „Tento amorální člověk je naprostou spodinou lidstva. Člověk který odsoudí nevinného bez důkazů. Je členem justiční mafie,“ hodnotí jeden hodnotitel. Jiný ovšem píše: „Velmi spravedlivý člověk, inteligentní, je to pán soudce se spravedlivým charakterem, soudce s obrovským S.“

Hodnotitelům s nevyhnou ani někteří soudci Městského soudu  v Praze, a to přesto, že už jsou soudci soudu vyššího: „Kariérista, který je schopný ve své podstatě všeho. Výsměch justici, spravedlnosti a jedná se o omyl české justice. schopný zametat prohřešky svých oblíbenců, ať jsou jakékoliv. pokud si někoho neoblíbí, pak jedná se zákeřností. Alibista, starající se akorát o pohodlí soudců, zametající nezákonnosti soudců a státních zástupců pod stůl, umlčující poškozené, ve stylu sejde z očí, sejde z mysli,“ uvádí se o soudci, který už u soudu není.

Na Moravě je nenávist proti soudcům vlídná

Nic takového se neděje u Vrchního soudu v Olomouci ani u Nejvyššího soudu v Brně. Názor hodnotitelé však lze nalézt u Okresního soudu v Olomouci: „Soudkyně soudící na politickou objednávku, a místo nestranného rozhodování soudí podle přání přátel svého manžela.  Soudí i v případech, kdy je evidentně podjatá, ostuda práva v ČR. Něco neuvěřitelného,“ uvádí anonymní hodnotitel. Ve srovnání s českými hodnotiteli, jsou moravští zjevně vlídnější, jejich nenávist není vyjadřována tak výrazně a méně trpí vztekem.

Další totiž píše: „Tato mladá a pohledná, ale hlavně inteligentní a vzdělaná soudkyně je nadějí současné justice, věřím, že pokud by takovýchto bylo více, dokázali by změnit gerontokracii komunistických justičních dinosaurů, kteří v 90.letech byli natolik neschopní, že neodešli do advokacie a zůstali. Ačkoliv v pozici obviněného, musím říci, že soudila odvážně navzdory bláznivé a hloupé státní zástupkyni.“

S výjimkou Okresního soudu ve Frýdku-Místku

Výjimkou je pak Okresní soud ve Frýdku-Místku, kde jeden soudce nasbíral 84 velmi negativních hodnocení v trestních věcech. „Živočich, který zakrněl na úrovni láčkovce. Při jeho vývoji mu zakrněla důležitá složka lidské osobnosti – smysl pro spravedlnost. Odpudivý nízký prodejný tvor,“ je označován konkrétní soudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku.

Na dotaz České justice, zda si někdo stěžuje na předmětný web Známý soudce, odpověděla mluvčí ÚOOÚ Květa Gebauerová negativně: „Úřad pro ochranu osobních údajů neeviduje žádný podnět v souvislosti s Vámi zmíněnou webovou stránkou Známý soudce,“ uvedla.

Irena Válová