Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

Nejvyšší správní soud nabízí soudcům půlroční dočasné přidělení

Nejvyšší správní soud (NSS) nabízí soudcům možnost šestiměsíčního dočasného přidělení, informace o třech nejbližších cyklech zveřejnil na svém webu. Vybraní zájemci si vyzkoušejí, jak funguje vrcholný článek správního soudnictví v Česku. Pokud svěřené úkoly zvládnou, zařadí se mezi možné budoucí posily NSS nebo jiných správních soudů v Česku.

„Dlouhodobým záměrem je obměňovat a doplňovat soudcovské řady tak, aby soudní sbor NSS byl rozmanitým a reprezentativním tělesem, složeným z kompetentních a důvěryhodných osobností,“ uvedl v dokumentu popisujícím podmínky dočasného přidělení předseda NSS Josef Baxa. NSS si dlouhodobě zakládá na transparentním výběru nových členů, jména horkých kandidátů zveřejňuje.

Podmínky naleznete zde.

„Kandidáty na dočasné přidělení soudců u Nejvyššího správního soudu lze rozdělit do dvou skupin: první skupinou jsou soudci na správních úsecích krajských soudů. Ti mají možnost osvojit si práci soudce kasačního soudu a získané poznatky přenést do praxe na mateřských soudech.  Druhou skupinou jsou soudci dosud nepůsobící ve správním soudnictví, ale na jiných úsecích výkonu soudnictví u okresních, krajských, vrchních soudů, případně u Nejvyššího soudu, kteří mají zájem o veřejné právo a zvažují případné profesní působení ve správním soudnictví.  Všichni kandidáti musí vykonávat soudcovskou funkci, a to alespoň 3 roky na specializovaném úseku správního soudnictví krajského soudu nebo mít 5 let celkové soudcovské praxe bez ohledu na stupeň či úsek soudu. Tato podmínka musí být splněna nejpozději k datu případného dočasného přidělení k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvádí NSS.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa
Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

U NSS nyní působí tři desítky soudců. Další tři mají výkon funkce pozastavený na deset let kvůli přechodu na Ústavní soud, Jan Passer za podobných podmínek působí u Tribunálu Soudního dvora EU.

Mnozí ze současných členů NSS mají za sebou zkušenost v podobě dočasného přidělení. Trvá šest měsíců, soudce se standardně podílí na rozhodování, dostává vlastní agendu. Aktuálně soud hledá zájemce pro druhou polovinu letoška a obě pololetí příštího roku.

V jednomu cyklu mohou být k NSS přiděleni čtyři soudci. Musejí mít za sebou nejméně tři roky na specializovaném úseku správního soudnictví krajského soudu nebo pět let celkové soudcovské praxe bez ohledu na stupeň či úsek. Výběr kandidátů je v rukou předsedy a Soudcovské rady, o přidělení ve finále rozhoduje ministr spravedlnost.

(čtk, epa)