Důchodce měl předstírat, že jde o teroristický útok islamistů.

Německé nejvyšší státní zastupitelství je na hraně kapacit kvůli terorismu, žádá o pomoc

Německé nejvyšší státní zastupitelství se dostalo na hranu svých kapacit v boji proti terorismu. Žádá proto jednotlivé spolkové země, aby mu personálně vypomohly. Vyplývá to z dopisu, který nejvyšší státní zástupce Peter Frank zaslal ministrům spravedlnosti všech 16 spolkových zemí. Informoval o něm magazín Spiegel.

Nejvyšší státní zastupitelství vede v Německu vyšetřování nejzávažnějších trestných činů včetně terorismu. Vzhledem k vysokému počtu obviněných z posledních měsíců to ale úřad začíná personálně jen těžko zvládat.

„Boj proti terorismu a snaha zabránit útokům je úkolem celého státu, který už můj úřad bez dostatečné personální podpory ze strany spolkových zemí není schopen plně zajistit,“ stojí v dopise z konce ledna. Frank proto jednotlivé země „naléhavě“ žádá o zaslání státních zástupců a soudců na podporu činnosti nejvyššího státního zastupitelství.

V justičních kruzích se podle Spiegelu o žádosti nejvyššího státního zástupce hovoří jako o bezprecedentní. Není podle nich možné, aby úřad musel jednotlivé země prosit o personální výpomoc, zatímco početně posilují jak policie, tak tajné služby.

(čtk)