Náramky pro odsouzené jsou na českém ministerstvu zřejmě prokleté Foto: archiv

O stamilionovou zakázku na náramky pro vězně má zájem O2, T-Mobile nebo ELTODO

Pět z šesti účastníků soutěžního dialogu k tendru na dodání elektronických náramků pro vězně dalo na konci ledna ministerstvu spravedlnosti konkrétní nabídku. Podle zjištění České justice nakonec nabídku nepodala firma G4S. Naopak o zakázku mají zájem O2 nebo T-Mobile nebo ELTODO.

Ještě před rokem společnost G4S zájem o dodání EMS, tedy náramků pro vězně, měla. „G4S úspěšně provozuje  systém EMS v 14 zemích světa. Společnost je připravena nabídnout technicky vyspělý a léty prověřený systém i v České republice,“ řekl tehdy České justici generální ředitel Josef Svoboda. Nyní mluvčí Štěpán Dlouhý uvedl, že společnost nakonec nabídku nepodala.

Naopak ústy svých mluvčích podání nabídky potvrdily společnosti T-Mobile, ELTODO a O2. T-Mobile v dřívějším tendru zastupoval dodavatele 3M, který je světovým leadrem v elektronických monitorovacích systémech. Eltodo je komplexním dodavatelem v oblasti silnoproudé a slaboproudé elektrotechniky.

Kdy ministerstvo vybere konkrétní nabídku, zatím není jasné. Podle mluvčí resortu Terezy Schejbalové se to nedá přesně určit.

Komplikací také může být to, že ještě v roce 2015 šéf investičního odboru ministerstva a ekonomický náměstek ministra Miroslav Zábranský před použitím soutěžního dialogu varovali, neboť jej podle nich není možné využít a hrozí sankce ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Veřejnou zakázku vypsala Probační a mediační služba loni 29. února. Ministerstvo se o zavedení elektronického monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však bylo zrušeno – naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka.

(epa)