Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: archiv

Pelikán ignoruje dělbu moci. Ústavní principy nejsou šaškárna, zní z vlády i sněmovny

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nesouhlasí s návrhem usnesení Poslanecké sněmovny, které se týká zvážení personálních změn ve vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Někteří koaliční a opoziční politici upozorňují na to, že v rámci dělby moci je státní zastupitelství součástí výkonné moci a Pelikán se musí řídit vůlí sněmovny. „Vláda se sněmovně zodpovídá, vláda úkoluje členy vlády. Nemyslím si, že ústavní principy jsou šaškárna a prasárna,“ řekl České justici vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Politické rozhodnutí nesmí podle Pelikána úkolovat ministra spravedlnosti. „Státní zastupitelství musí zůstat nezávislé a státní zástupci, vedoucí státní zástupci, se nebudou odvolávat na základě usnesení Poslanecké sněmovny,“ prohlásil Pelikán při projednávání závěrečné zprávy komise pro vyšetření policejní reorganizace. Závěrečné vyhodnocení, jak jsou ve zprávě popsány, Pelikán označil za spekulace. Odmítl také usnesení, podle kterého by měl připravit změny v trestním řádu. Personální změny nechystá ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Česká justice se proto zeptala členů vlády i ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny, jak takovou situaci hodlají řešit.

Podle ministra pro lidská práva a menšiny Jana Chvojky (ČSSD) pohrdání parlamentní demokracií začíná být v hnutí ANO normativem, na který by si ovšem zbytek společnosti zvykat neměl. „Pokud pan ministr bude i v případě VSZ Olomouc vykazovat nečinnost, klaním se k tomu, aby ho v tomto plně zasuplovala vláda a situací se zabývala. I proto by měl Pavel Zeman na vládu prostě přijít a vysvětlit a podáním svého stanoviska pomoci vládě v rozhodování,“ řekl uvedl Chvojka.

Podle ministra vnitra Milana Chovance musí usnesení sněmovny projednat kabinet na svém jednání. „Včerejší závěrečná zpráva Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, kterou jednohlasně schválili všichni členové, jasně ukázala, kde je pravda. Navazující usnesení Poslanecké sněmovny jsou určena celé vládě, ne jen panu ministrovi Pelikánovi. O usneseních tak bude jednat vláda, a pokud k tomu pan ministr chce něco říct, měl by to sdělit členům vlády dřív, než něco začne vykřikovat do médií,“ napsal Chovanec České justici.

Lukáš Trojan: Státní zastupitelství není a nemůže být nezávislé

Sněmovna také na základě zprávy komise k reorganizaci policie navrhla vládě, aby státní zástupci přišli o právo vyšetřovat trestné činy místo policistů. Podle komise nemají státní zástupci k takovým úkonům vybavení, vzdělání ani výcvik a může jim to bránit v nezávislém dozoru nad zákonností v přípravném řízení. Podle opozice by se ústavně právní výbor měl přístupem Pelikána zabývat. „Přijatá usnesení jsou směřována na vládu. Ta by měla uložit ministru spravedlnosti, aby předložil novely zákonů. Postoj ministra Pelikána tak není důležitý, musí konat premiér a vláda jako celek. Jako člen moci výkonné by ale neměl pohrdat usneseními moci zákonodárné, které se zodpovídá ze své činnosti,“ myslí si Martin Plíšek z TOP 09. „Vyjádření ministra Pelikána z posledních dnů pokládám za mimořádně věcně nekompetentní a navíc úplně ignorujicí dělbu moci! Je evidentní, že je pouze hlásnou troubou Babišova ANO,“ míní Marek Benda z ODS.

Podle koaliční poslankyně a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové z ČSSD není důvod si Pelikána zvát „na kobereček“ a ústavně právní výbor se k tomu nechystá.

Pelikánova předchůdkyně Helena Válková s Pelikánem souhlasí v tom, že komisí zvažovaná novelizace trestněprávních a souvisejících předpisů je nesystémové řešení, které by nepodpořila. „Nechci spekulovat, ale pochybuji, že by legislativní rada vlády s navrhovaným řešením souhlasila,“ řekla poslankyně České justici. Připomněla ovšem, že některé systémové změny trestního řádu by smysluplné byly. I proto měl být v tomto volebním období připraven nový procesní kodex. „To, že práce na něm nepokračovaly jak měly, pokládám stále za velkou chybu,“ dodává Válková.

Změny v soustavě státního zastupitelství odmítla Unie státních zástupců. Jde podle ní o nepochopitelné a nesystémové vyjádření nedůvěry v řádné fungování státního zastupitelství na základě jediného zjištění v konkrétní kauze.

Unie obhájců naopak změny podporuje. „Unie obhájců vyzývá Pavla Zemana, aby nadále nekryl opakované nezákonnosti, kterých se toto VSZ dopouští. Jinak za to ponese spoluodpovědnost,“ uvedl zástupce UO Petr Toman.

Eva Paseková