Expremiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Premiér chce dát Pelikánovi čas, vláda usnesení sněmovny k reorganizaci policie neprojedná

Na středečním jednání vlády nebudou ministři zatím projednávat usnesení Poslanecké sněmovny, která vyplynula z výsledků vyšetřovací komise k reorganizaci policie. České justici to řekl Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Chci vzít usnesení sněmovny a dát ministrovi spravedlnosti čas, aby navrhl nějaký postup,“ uvedl premiér.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nesouhlasí s návrhem usnesení, které se týká zvážení personálních změn ve vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Státní zastupitelství podle něj musí zůstat nezávislé a státní zástupci, vedoucí státní zástupci, se nebudou odvolávat na základě usnesení poslanců.

V této souvislosti Pelikán také prohlásil, že revoluční návrh zákona o státním zastupitelství jde k ledu. Šéf resortu spravedlnosti se obává toho, jak by se návrh mohl pod rukama poslanců změnit a jak by se pod vlivem usnesení proměnilo postavení státních zástupců. Podle sněmovny by žalobci měli mimo jiné přijít o možnost vyšetřovat trestné činy místo policistů. Podle Pelikána to jde zcela proti duchu připravovaného zákona. „To je zřejmé. Teď bych se velmi obával, co by se s tím zákonem stalo,“ řekl v ČT. Už dříve ale špičky justice i politici mluvili o tom, že přijetí zákona už je nereálné. Odmítavě se k němu postavil i šéf žalobců Pavel Zeman s tím, že by vyčkal na lepší atmosféru.
Z Poslanecké sněmovny, kde jde zaparkován již rok, návrh ministr ale nestáhne. „V tuto chvíli to neplánuji,“ reagoval na dotaz České justice.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: MSp
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: MSp

Pelikánovo vyjadřování k usnesení poslanců pobouřilo některé členy vlády i poslance. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) má Pelikán předložit analýzu k tomu, proč nechce uposlechnout usnesení Sněmovny. Odmítnout usnesení „na první dobrou“ je jasným důkazem neúcty k parlamentnímu systému.

O závěry komise se na plénu přou hlavně poslanci ČSSD a hnutí ANO, které reorganizaci ostře kritizovalo. Pelikán poukázal na to, že komise uvedla, že se některé záležitosti neprokázaly, což ale neznamená, že by byly vyvráceny. Upozornil na části zprávy, které popisují postup reorganizace celostátních policejních útvarů. „Vzniká otázka, co se stalo, že bylo nezbytné připravit takto zásadní změnu policie,“ řekl minulý týden ministr spravedlnosti. Komise na ni podle něho neodpověděla.

Eva Paseková