Nesiba byl spolu s dalšími osobami odsouzen za to, že jako místostarosta městské části Brno – Židenice, odpovědný za správu majetku obce a bytový fond v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách a interní metodikou upravující postup při zadávání veřejných zakázek, zmanipuloval spolu s dalšími radními zadání veřejných zakázek Foto: archiv

Soud v případu korupce v Brně-Židenicích potvrdil původní tresty

Krajský soud v Brně dnes v případu korupce při veřejných soutěžích v Brně-Židenicích zamítl odvolání podmíněně potrestaných devíti lidí. Mezi nimi je i bývalý židenický místostarosta Jiří Nesiba a bývalý radní Marián Hnát (oba ČSSD). Zamítl i odvolání čtyř firem. Rozsudek městského soudu je tak pravomocný.

Městský soud loni potrestal Nesibu a Hnáta podmíněným trestem 2,5 roku s odkladem na čtyři roky, stejný trest dostali i právník radnice Lukáš Rafaj a zástupce jedné z firem Jan Trnka. Dalším obžalovaným jednatelům firem soud uložil podmíněné tresty od 12 do 18 měsíců. Šestici firem soud potrestal zákazem účasti ve veřejné soutěži od dvou do pěti let. Dvě firmy odvolání nepodaly, rozsudek v tomto případě byl pravomocný už dříve.

Podle soudu obžalovaní Nesiba, Hnát a Rafaj zmanipulovali veřejné zakázky, skrytě zajišťovali předem vybraným společnostem získání veřejné zakázky včetně určení její ceny. Svědčily o tom například i odposlechy. „Ty jasně svědčí o vině všech obžalovaných, bylo z nich zcela zřejmé, že dochází k machinacím u veřejných zakázek,“ uvedla dnes soudkyně Šárka Dufková. Zdůraznila také, že jde o mírné, výchovné tresty, přestože se jedná o velice závažnou trestnou činnost.

Skupina podle státního zastupitelství oslovovala konkrétní stavební firmy, které pak koordinovaly svůj postup a získávaly v Židenicích zakázky. Ostatní firmy dělaly takzvané křoví. Šlo o malé zakázky do dvou milionů korun. V těchto případech zákon umožňuje radnici oslovit firmy, aby se o zakázku ucházely, a nabídku není nutné zveřejňovat.

Soudce městského soudu postup firem a radnice už dříve označil za nezákonný, za stafáž a „šaškárnu“.

Podle obhájců radnice logicky oslovovala firmy, s nimiž byla v minulosti spokojená a které působily v Brně nebo přímo v Židenicích, a díky tomu mohly na zakázkách pracovat s nižšími náklady.

Obžalovaným hrozilo až osm let vězení. V procesu u městského soudu vypovídalo mnoho svědků. Trestná činnost popisovaná obžalobou se odehrávala v letech 2010 až 2012. Nesiba byl tehdy místostarostou, Hnát radním. Nyní jsou oba členy zastupitelstva.

(čtk)