Exministr Pelikán s náramkem pro vězně Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Tendr na náramky pro vězně se komplikuje, ELTODO nesouhlasí s vyloučením a bude se bránit

Přání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby jeho resort s vítězem tendru na náramky pro vězně podepsal smlouvu během března, se podle zjištění České justice nesplní. Společnost ELTODO, kterou ministerstvo vyřadilo, se proti výsledku hodlá bránit právní cestou.

Elektronické náramky pro domácí vězně a některé obviněné by podle výsledku tzv. soutěžního dialogu měla dodat firma SuperCom za 93 milionů korun. Ještě při čtvrtečních interpelacích v Poslanecké sněmovně Pelikán doufal, že by smlouva mohla být podepsána co nejdříve. „Nechci to zakřiknout, protože ti ostatní mají 15 dnů na to, aby případně podali námitky, a zatím nevíme, jestli tak učiní, nebo neučiní, my věříme, že ne, protože myslíme, že k tomu nemají důvod, ale víte, jak tyhle věci fungují. Takže to nám to může zdržet,“ řekl ministr zákonodárcům s tím, že implementace celého monitorovacího systému by měla proběhnout do konce letošního roku.

Společnost ELTODO ale tendr napadne podle všeho minimálně u antimonopolního úřadu. „S rozhodnutím zadavatele o vyloučení naší společnosti z veřejné zakázky „Elektronický monitorovací systém pro trestní justici“ nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že nemá oporu v zákoně a je také v rozporu s dosavadní rozhodovací praxí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jsme připraveni se proti němu bránit za využití všech zákonných prostředků,“ řekla manažerka úseku marketingu ELTODO Markéta Cesnaková.

Jak již Česká justice informovala, v roce 2015 ekonomický náměstek ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) Miroslav Zábranský před použitím tendru formou soutěžního dialogu varoval, neboť podle něj ho není možné využít a hrozí sankce ze strany ÚOHS.

Ministr Pelikán si stojí za tím, že soutěžní dialog na náramky není v rozporu se zákonem. Znění „staré“ normy o veřejných zakázkách (ZVZ) ale o jeho tvrzení vyvolává pochybnosti. Podle § 24 odst. 1 ZVZ „Veřejný zadavatel může pro zadání veřejné zakázky se zvláště složitým předmětem plnění použít soutěžní dialog, pokud použití otevřeného řízení či užšího řízení není s ohledem na povahu předmětu plnění veřejné zakázky možné.“ Aby zadavatel mohl využít pro zadání veřejné zakázky soutěžního dialogu, musí se jednat o složitý předmět plnění, u něhož zadavatel není objektivně schopen identifikovat či vymezit technické podmínky nebo právní a finanční požadavky na realizaci (tedy i z hledisek novosti, objevnosti či originality plnění). „Například pouhou skutečnost, že zadavatel potřeboval zjistit, jaký druh spotřebního materiálu potřebuje ke konkrétním dodávaným zdravotnickým přístrojům, není možné považovat za odůvodněné použití soutěžního dialogu. Tyto závěry uvádí i komentářová literatura k použití soutěžního dialogu,“ vysvětlil už dříve České justici místopředseda sekce veřejných ÚOHS zakázek Josef Chýle.

Otázkou je, zda ELTODO zůstane s podáním námitek osamocena. Společnost T-mobile ústy svého mluvčího Lukáše Hrabala nechtěla potvrdit, ale ani vyvrátit, zda námitku podá. „Považujeme za vhodné, aby se tuto informaci jako první dozvědělo Ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl. I společnost O2 zatím s vyjádřením čeká.

Veřejnou zakázku, jejíž předpokládaná cena byla 100 milionů korun bez DPH, vypsala Probační a mediační služba loni koncem února.

Ministerstvo se o zavedení elektronického monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo – naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka.Do soutěžního dialogu se přihlásilo šest firem. Absolvovaly několik kol přímých jednání, každý ze zájemců o zakázku také úřadu na měsíc poskytl své výrobky k testování základních funkcí systému. Pět firem potom podalo konkrétní nabídku.

Eva Paseková