Zajištění volání pro odsouzené se zkomplikovalo Ilustrační foto: archiv

Zákaz plnění smlouvy na telefonování vězňů: Vězeňská služba nesouhlasí s rozhodnutím ÚOHS a odvolala se

Vězeňská služba nesouhlasí s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zakázal plnění smlouvy na telefonování vězňů. Proti rozhodnutí se odvolala. „K záležitosti telefonování vězněných osob jsme podali rozklad. A stále platí, že naším cílem je zabezpečit co nejlevnější telefonování vězněných osob,“ řekla České justici mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Vězeňská služba, která zakázku na telefonické služby vypsala, podle šéfa ÚOHS Petra Rafaje porušila zákon a má zaplatit pokutu 100.000 korun. V některých věznicích už přitom VS začala s montáží telefonních přístrojů. vybrala dodavatele Podle Rafaje VS vybrala v rozporu se zákonem dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o jeho zahájení. „Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun, koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o jeho zahájení,“ uvedl už dříve Rafaj.

Podle informací České justice nyní VS bude muset vypsat zakázku malého rozsahu, aby pokryla volání vězňů, než se současná situace vyřeší. VS je totiž ze zákona povinna volání vězňům zajistit.

Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala loni švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.

Současný provozovatel O2 službu bude provozovat do konce dubna.

Eva Paseková